Városlista
2022. május 29, vasárnap - Magdolna

Hírek

2011. November 26. 07:10, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szükségállapotot hirdethetnek Szlovákiában

Szükségállapotot hirdethetnek Szlovákiában

Nem kizárt, hogy szükségállapotot hirdetnek ki Szlovákiában, mert Iveta Radicová miniszterelnök és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) újabb megbeszélése péntek este ismét megegyezés nélkül zárult.

Radicová a több mint kilenc órás tárgyalások után közölte: a kórházi orvosok alapvető követeléseinek teljesítését garantáló emlékeztetőt aláírta, de a kormány nem tudja több mint 300 euróval emelni az orvosok havi bérét. A kórházi orvosok 707 eurós átlagos béremelést követelnek. A miniszterelnök azt is mondta, hogy többé már nem tárgyal az orvosi szakszervezetekkel, s ha szükség lesz rá, egyenesen az orvosokhoz fordul.

Felszólította az orvosokat, hogy térjenek vissza munkahelyükre, vonják vissza felmondásukat. Az emlékeztetőbe foglaltak teljesítését szerinte az államfő és a parlament elnöke is garantálják. Radicová ugyanakkor leszögezte: nem vállalhat olyan ígéreteket, amelyeket az átmeneti kormány nem tud teljesíteni. „Populista, felelőtlen és hazug lenne, ha a miniszterelnök és a kormány olyan kötelezettségeket vállalnának, amelyeket másoknak kellene majd teljesíteniük” – húzta alá Radicová.

Marián Kollár szakszervezeti vezető azt mondta, több kérdésben sincs megállapodás, s ennek következtében a mintegy 2000 orvos, aki felmondott kórházában, nem hajlandó azt visszavonni. A felmondási idő november végén lejár, s ezt követően számos kórházban komoly orvoshiány állna elő. A LOZ az eredménytelen megbeszélések után újra felszólította a kormányfőt, hogy menessze Ivan Uhliarik egészségügyi minisztert, amit Radicová elutasított.

A miniszterelnök szombatra rendkívüli kormányülést hívott össze, s egyben összeül az ország biztonsági tanácsa is. Mindkét testület egyetlen kérdéssel, a szükségállapot esetleges kihirdetésével fog foglalkozni. Amennyiben ugyanis a felek nem jutnak egyezségre, a szükségállapotot még december elseje előtt ki fogják hirdetni.

A nem hivatalos, médiákban közölt értesülések szerint a szükségállapot mintegy harminc szlovákiai kórházat, illetve egészségügyi intézményt érintene. A kórházakban kialakult feszültségeket már kezdik megérezni a páciensek is. Több intézményben elhalasztották a december elejére tervezett műtéteket, másutt azok elhalasztását jelezték. Néhány intézmény közölte, hogy napi feladatait sem lesz képes maradéktalanul ellátni.

A szükségállapot kihirdetése Ivan Gasparovic államfő jogkörébe tartozik. Amennyiben erre sor kerülne, az orvosoknak haladéktalanul fel kellene venniük a munkát, mert ellenkező esetben büntetőeljárásnak tennék ki magukat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 16:06, szombat | Külföld

Az idén először egymillió alatt a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában

Az idén először egymillió alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett legfrissebb becslése szerint.

2022. Május 28. 09:02, szombat | Külföld

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

Először térképezték fel a Vezúv Kr.u. 79-es pusztító kitörése miatt meghalt pompeji áldozat teljes örökletes genetikai információját.

2022. Május 27. 17:03, péntek | Külföld

Szívinfarktus miatt meghalt az uvaldei lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

Szívinfarktust kapott és meghalt a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában történt lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

2022. Május 27. 14:09, péntek | Külföld

Elfogták a kolozsvári nő meggyilkolásával gyanúsított volt egyetemi oktatót

Elfogták Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót csütörtök este Nagyváradon, a férfit barátnője, Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítják.