Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 17. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Ökológiai Kutatóközpont

Szúnyogmonitor

Szúnyogmonitor

A világ legveszélyesebb állata a szúnyog. A Hanság és a Rábaköz vizes területei ideális élőhelyek számukra.

A klímaváltozás, valamint az intenzív áruforgalmi és turisztikai tevékenység miatt számos jövevényfaj jut el trópusi élőhelyekről Európába. Ez a folyamat a biológiai invázió, melynek következtében az 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellé három új faj érkezett hazánkba. Az inváziós szúnyogfajok potenciálisan számos, emberre és háziállatokra egyaránt veszélyes kórokozót (például vírusokat és fonálférgeket) terjeszthetnek.

A járványügyi fenyegetettség megértéséhez ismernünk kell e fajok elterjedésének térbeli és időbeli mintázatait, melynek érdekében az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói a lakosság bevonásával egy egész országot lefedő szúnyogmonitorozó programot indítottak. A lakossági bejelentéseket (fogott példányok, mobilapplikáción vagy e-mailen keresztül küldött fényképek alapján) dipterológus szakemberek azonosítják be, majd a tudományosan igazolt észlelések összegzésével az itt közzétett tájékoztató ábrák készíthetők. Az adatok további feldolgozásával a kutatók információt kapnak az inváziós fajok ökológiájáról és a kórokozók terjesztésében betöltött szerepéről.

HOGYAN TUD ÖN IS RÉSZT VENNI A FELMÉRÉSBEN?

Inváziós szúnyogot lát a környezetében vagy éppen most készül Önt megcsípni? Segítsen a kutatásban, mielőtt agyoncsapná! A kutatók várnak minden észlelési eseményt példány(ok) vagy fotók elküldésével. Fotók készítésénél fontos, hogy látszódjon a képen a tor háti része (felülnézeti kép), valamint a lábaknak és a tornak/potrohnak az oldalsó része (oldalnézeti kép).

A legegyszerűbb, ha a képek küldéséhez a MosquitoAlert telefonos applikációt használja. Töltse le a nemzetközi fejlesztésű alkalmazás magyar nyelvű változatát az App Store-ból vagy Google Play-ből! Az applikáció segítségével könnyen megtanulhatja az egyes fajok beazonosítását, készíthet fotókat és elküldheti azokat további tudományos feldolgozásra. Hasznos az is, ha tenyészhelyeket is jelent, vagy a csípések gyakoriságáról küld adatot az applikáción keresztül. Minden beküldésről kap visszaigazolást arról, hogy a szakértő véleménye alapján a beküldött szúnyog melyik fajhoz tartozik.

Amennyiben az e-mailes kommunikációt választja, küldje el fotóit csatolmányként a következő címre: szunyog@ecolres.hu. Fontos, hogy a fotók mellett szövegesen írja le a gyűjtés körülményeire vonatkozó adatokat:

- településnév, a földrajzi hely neve vagy GPS-koordináta
- élőhelyre vonatkozó adatok (pl. parkból, patak mellől stb.),
- a felvétel készítésének pontos időpontja (legalább napra pontosan, de ha ismert, kérjük, az órát és percet is adja meg!)

Postán feladott példányokat is várnak a fenti információval (és lehetőleg az e-mail elérhetősége megadásával) a következő címek egyikére:

Soltész Zoltán
Ökológiai és Botanikai Intézet
ELKH Ökológiai Kutatóközpont
2163 Vácrátót, Alkotmány u 2-4.

vagy

Kurucz Kornélia
Pécsi Tudományegyetem
Virológiai Nemzeti Laboratórium
7624 Pécs, Ifjúság útja 20.

ÚTMUTATÓ A SZAKSZERŰ CSOMAGOLÁSHOZ

Próbáljuk meg úgy megfogni az állatot, hogy minél kevésbé sérüljön meg: lehetőleg ne csapjuk agyon, fogjuk meg inkább egy pohár segítségével! Ha megfogás után még él az egyed, be kell tenni fél órára a fagyasztóba. A már mozdulatlan állatról könnyű fotókat is készíteni. Ha a példányt szeretné elküldeni, a szúnyogot tegye bele egy műanyag fiolába, amit előzetesen kibélelt egyrétegű papírzsebkendővel. A fiola legyen kis méretűt, hogy ne tudjon benne nagyon elmozdulni vagy összetörni a minta. Fontos, hogy úgy legyen csomagolva, hogy ne érjenek a példányok a műanyaghoz (a kupakhoz se).

Az elmúlt évtizedben megváltozott számos, az emberi, állati vagy növényi kórokozók terjesztése szempontjából fontos ízeltlábú faj elterjedése, éves szaporodási ciklusa és egyedsűrűsége. Ezért az újonan felbukkanó fertőző betegségek veszélye a mérsékelt égövben, így Európában és ezen belü l Magyarországon is növekszik. A legnagyobb fenyegetettség hazánkban a csípőszúnyog és kullancsállományokban zajló ökológiai folyamatok kapcsán alakult ki, de számos más ízeltlábú és egyéb vektorfaj is érintett lehet. Ez nemcsak az őshonos fajokra vonatkozik, de számolnunk kell az újonnan megtelepedő, inváziós fajok által okozott kockázatokkal is, melyek magukban foglalják az eddig hazánkban ismeretlen, súlyosabb trópusi betegségek terjesztését.

Terjesztett betegségek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.