Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Január 12. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Öt percre vagyunk a világvégétől

Öt percre vagyunk a világvégétől

Az atomfegyverek és az éghajlatváltozás veszélyeinek kezelésére irányuló globális bizonytalanság miatt egy perccel közelebb állították éjfélhez a végítélet óráját (Doomsday clock).

Amely azt mutatja, mennyire áll a világ önnön elpusztításától – jelentették be a tudósok.

„Öt perc múlva éjfélt üt az óra” – mondta Allison Macfarlan, a világvégeórát kezelő tudósokat tömörítő Bulletin of Atomic Scientists (BAS) című amerikai tudományos szaklap vezetője. A szimbolikus órát 1947-ben állította fel az atomtudósokból álló testület, annak jelzéseként, hogy szerintük milyen közel áll az emberiség a végső pusztuláshoz.

A számos Nobel-díjas tudóst is tömörítő csoport 2010-ben egy perccel visszaállította az órát, amelynek nagymutatója így hat percre állt éjféltől. Döntésüket azzal indokolták, hogy a globális nukleáris együttműködés és a Barack Obama vezette amerikai kormányzat révén pozitív változásokra számítanak a nemzetközi politikában.

A mostani döntéssel az óra ismét a 2007-es időt mutatja. Az atomkorszak kezdetén a híres óra mindössze két percre állt a világ összeomlását jelentő éjféltől. „Mostanra egyértelművé vált, hogy a várt változás nem fog megtörténni. Az üzleti érdek, ahogy mindig, ezúttal is felülkerekedett a világ vezetőin” – mondta Lawrence Krauss, a testület társvezetője az átállítást indokolva.

A kutatók a növekvő nukleáris feszültséget, a klímaváltozással szembeni összehangolt együttműködés hiányát és a világot érintő legfőbb problémákkal kapcsolatos tudományos álláspontok egyre gyakoribbá váló figyelmen kívül hagyását nevezték meg a mostani óraátállítás okaként. Érvelésük szerint a fukusimai katasztrófa is azt jelzi, hogy mennyire veszélyes olyan területen atomerőművet működtetni, ahol nagy az esélye a természeti katasztrófáknak.

Robert Socolow, a testület tudományos és biztonsági tanácsának tagja, a Princeton Egyetem professzora szerint a világ politikai vezetésének nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítania a tudománynak. A testület szerint a közel-keleti országokon végigsöpört arab tavasz, a New York-i Occupy Wall Street (Foglald el a Wall Streetet) nevű mozgalom és az oroszországi tüntetések is azt bizonyítják, hogy az emberek nagyobb beleszólást követelnek maguknak jövőjük alakításába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni