Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 08. 09:05, szerda | Helyi
Forrás: Kapuvár Város Önkormányzata

Tájékoztató Kapuvár város környezeti állapotáról/II.

Tájékoztató Kapuvár város környezeti állapotáról/II.

A környezet védelmének szabályairól szóló törvény előírja, hogy az Önkormányzat illetékességi területén elemzi, értékeli a környezet állapotát, és legalább évente egyszer tájékoztatja arról a lakosságot. II. rész

A tájékoztató célja, hogy a lakosság kellő ismeretekhez jusson a települési környezet jelenlegi állapotára vonatkozóan, de nem feladata a város környezetvédelmi problémáinak megoldása.
A környezeti problémák megoldásának stratégiáját Kapuvár Város Környezetvédelmi Programja és Helyi Hulladékgazdálkodási Terve tartalmazza részletesen.

4. Zöldfelület gazdálkodás

A parkfenntartási feladatok ellátására vonatkozóan 2011. április 1. napjával Kapuvár Városi Önkormányzat a KAPUKOM Kommunális, Kommunikációs és Ipari Park Korlátolt Felelősségű Társasággal kötött megállapodást. Az ingatlanok, és az előttük, illetve mellettük lévő közterület rendbetétele a tulajdonosok feladata.
A közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 10/2004. (III. 30.) Kapuvár Városi Önkormányzat rendelete alapján gyommentesítés elvégzésére vonatkozó felszólítás
44 esetben került kiküldésre 2011-ben. Szabálysértési eljárás lefolytatása 8 esetben vált szükségessé. Az év folyamán a Polgármesteri Hivatal munkatársai körzet-bejáráson ellenőrizték az ingatlanokra és közterületre vonatkozó szabályok folyamatos betartását.

5. Vízgazdálkodás, vízvédelem
Tájesztétikai szempontból is jelentős élő vízfolyás a Kis-Rába folyó, mely rendszeres felszíni vízminőségi vizsgálatnak nincs alávetve. Mechanikai szűrés egy ponton valósul meg a városban, ezzel is törekedve az északi szakasz tisztaságára. Problémát jelent a folyóba került hulladékok folyamatos eltávolítása, melyet az Önkormányzat a lehetőségeihez mérten igyekszik megoldani. A belterületi szakasz mederpartjának kaszálását az Önkormányzat kéthetente elvégzi. A külterületi szakasz rendben tartásáról az Észak-dunántúli
Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, mint kezelő gondoskodik.
A Váti-tóban 2010. év őszén ökológiai víztisztítás céljából amur telepítését végezte el az Önkormányzat. A cél, hogy az elszaporodott hínár mennyisége csökkenjen, ezáltal a víz tisztább legyen.
A Szt. Katalin utcai közkút bakteriológiai és vegyi vizsgálatát Kapuvár Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2011. szeptember hónapban elvégeztette a vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzítetteknek megfelelően. A kút vizének minősége megfelelő, határérték túllépés egyik komponens esetében sem volt.

6. Épített környezet
A város területén három új EU szabványos játszótér létesítésére került sor 2011. november és december hónapokban; a Győri úton a Mozi mellett, a Batthyány utcában a társasházak mellett, valamint a Bem utcában a MEDOSZ pályánál. A korszerű, előírásoknak megfelelő eszközökkel felszerelt játszóterek száma Kapuváron ezekkel együtt 10 darabra emelkedett. Egész évben folyamatosan zajlott a meglévő eszközök ellenőrzése, a karbantartási munkákat szükség szerint
elvégezte a Városfejlesztési Osztály és a KAPUKOM Kft. Sor került többek között homokpótlásra, valamint figyelemfelkeltő és információs táblák kihelyezésére. Tavasszal a hintákon két lapülőke cseréjét, valamint egy rugós játék pótlását kellett elvégeztetni rongálás miatt. Akkreditált szervezettel kétévente szükséges az eszközök felülvizsgálata. Ebben az évben két játszótér esetében (Mátyás király utca, Szent Katalin utca) az ellenőrzést 2011. július 15. napján az Önkormányzat a
jogszabályi előírásoknak megfelelően elvégeztette. A jegyzőkönyvekben rögzített vizsgálat eredmények szerint a játszótéri eszközök állapota megfelelő, azok használata biztonságos. Szabványváltozás miatt egy eszköz esetében van szükség mellvéd kialakítására. A munka elvégzése folyamatban van.
A járdaépítési, felújítási és karbantartási munkák anyagi támogatására vonatkozóan 2011. évben is lehetőség volt rá, hogy az írásban beérkezett, és szakmailag megalapozott kérelmek esetén a járdaépítésekhez az Önkormányzat hozzájáruljon. Ennek köszönhetően a 2011-es évben a város közigazgatási területén mintegy 250 fm járda felújítására, karbantartására került sor.
A város tulajdonában lévő közutak kátyúzása, karbantartása folyamatosan történik. 2011. évben a következő belterületi utak felújítása valósult meg mindösszesen 1805 fm hosszban:
- a Cseresznye sor a Kölcsey utcától a Cseresznye sor 40-ig,
- a Táncsics utca a Szent István király utca és a Hunyadi utca között,
- az Alsómező utca-Táncsics utca átkötő szakasz,
- az Ady utca a Táncsics utca és az Alsómező utca között,
- Táncsics utca vége (delta),
- Deák Ferenc utca,
- Mátyás király utca a Csokonai utca és az Iskola utca között.
Elkészült a 85. számú főút melletti gyalogos és kerékpáros út felújítása, mely 570 fm hosszban új térkőburkolatot kapott.
2011. év tavaszán a városképet meghatározó épületek tekintetében befejeződött a volt Járásbíróság épületének (Kapuvár, Fő tér 22.) felújítása. Az objektum héjazata, homlokzata megújult, megvalósult a nyílászárók cseréje, és vízszintes falszigeteléssel látták el az épületet.
A Kapuvár Térségi Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat Pátzay Tagiskola homlokzati nyílászáró cseréjének megvalósulása folyamatban van, mivel Kapuvár Városi Önkormányzat támogatást nyert az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések - Társult formában működtetett, kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása tárgyában kiírt pályázaton. A beruházás megvalósulásának határideje 2012. április 20.

7. Természetvédelem
A fák védetté nyilvánításáról a 38/2004.(VIII. 31.) Kapuvár Városi Önkormányzat rendelete szól. A védetté nyilvánított fák és fasorok gondozása, kezelése, a hiányzó egyedek pótlása minden évben visszatérő feladat. Köszönettel tartozunk Balsay Endre erdőmérnök úrnak, a védetté nyilvánított fákkal kapcsolatos
tevékenységéért, hiszen szakmai tudásával, nagy segítséget nyújt a fák állapotának megőrzésében és fenntartásában. A helyi védelem alá vont fák állapota jelenleg megfelelő. 2011. őszén szükségessé vált egy platán kivágása
Öntésmajor belterületén nagymértékű korhadás miatt. A fa pótlása folyamatban van. A közterületeken található fák kivágása engedélyhez kötött, mely engedélyt Kapuvár Város Címzetes Főjegyzője jogosult kiadni megalapozott lakossági kérelemre. 2011. évben a város területén 20 db fakivágására vonatkozó engedély kiadására került sor.

Címkék: kapuvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.