Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2015. Február 28. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Táppénz, rehabilitáció, munkavállalói és munkáltatói jogok

Táppénz, rehabilitáció, munkavállalói és munkáltatói jogok

Mit tehet az, aki táppénz után visszamegy dolgozni, viszont átmenetileg felmentették a fizikai munka alól? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

Munkabalesetből eredően (amit a cég jegyzőkönyvel el is ismert) 14 hónapot voltam táppénzen. Most vissza kell mennem dolgozni eddig még nem küldtek el, de jelenleg is rehabilitációban részesülök és a fizikai munka alól felmentettek átmenetileg. A kérdésem az lenne hogy elküldhetnek-e, és hogyan illetve hogy ha maradok akkor a kezelésekre el kell-e engednie? Beoszthat-e esetleg 4-6 órás vagy könnyített fizikai munkába persze lényegesen kevesebb bérért, vagy maradna a régi érvényben lévő bérezés? Jogosult vagyok-e esetleg sima táppénzre, ha megbetegednék, ha nem mikortól lennék az? És ha a munkába állásom után rosszabbodik az állapotom és újra kezelésre szorulok, akkor jár-e újra az üb? Válaszukat köszönöm.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Feltett kérdései közül a munkajogi tárgyúakra igyekszem az alábbiakban válaszolni. A leírtak szerint munkabalesete volt, 14 hónapos keresőképtelenség (táppénz) után ismét dolgozni kezd. „A fizikai munka alól felmentettek átmenetileg” megjelölést úgy értem, hogy a foglalkozás egészségügyi orvos az eredeti fizikai jellegű munkakörében – átmenetileg – alkalmatlannak minősítette.

A munkáltatója abba a helyzetbe került, hogy Önt a munkaszerződése eredeti feltételeivel nem tudja alkalmazni, mert a munkaköre ellátására az orvosi vélemény szerint nem alkalmas (hogy az „átmenetileg” milyen időszakot jelent, azt nem tudom). Megteheti, hogy felajánl Önnek egy másik (nem fizikai munkát jelentő) munkakört (ha egyáltalán van ilyen a cégnél), akár 6 órás napi időtartamban 8 óra helyett és akár alacsonyabb munkabérért, Ön pedig eldöntheti, hogy elfogadja-e azt vagy sem. Ha elfogadja, akkor módosítani kell a munkaszerződését.

Ha a cég nem tud ilyen munkakört felajánlani, vagy Önnek nem megfelelő a felajánlott munkakör és nem fogadja azt el, akkor a munkáltatójának két választása marad:

- Önt állományban tartja, és tényleges munkateljesítmény nélkül adja a fizetését (ez csak elméleti lehetőség, ezt valószínűleg nem választja a munkáltatója), vagy
- megszünteti az Ön munkaviszonyát a 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) 64. § (1) bekezdés b.) pontja és a 66. § (1) bekezdés b.) pontja alapján (a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos képességére hivatkozva).

Tekintettel arra, hogy Ön – ahogyan arra kérdései közt utalt – „rehabilitációban részesül” – az Mt. 66. § (7) bekezdésének a szabályát kell alkalmazni:

„a munkáltató a rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő munkavállaló munkaviszonyát a munkavállaló egészségi okkal összefüggő képességével indokolt felmondással akkor szüntetheti meg, ha a munkavállaló eredeti munkakörében nem foglalkoztatható tovább és a munkavállaló számára állapotának egészségi szempontból megfelelő munkakört nem tud felajánlani, vagy a munkavállaló a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.”
Az Mt. 120. §-a szerint „a munkavállalónak, ha a rehabilitációs szakigazgatási szerv legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodását megállapította … évenként öt munkanap pótszabadság jár.

Ha fennmarad a munkaviszonya, és munkája végzése mellett kezelésekre is kell járnia, azok időpontját orvosával egyeztetve a munkaidején kívüli időpontokra kell ütemezni, azokra Önt a munkáltatója munkaidőben nem köteles elengedni.
Ha a kezelési időpontokat nem lehetséges a munkaidején kívüli időpontokra tenni, akkor Ön jogosult (vagy kénytelen) akár az Önt illető szabadságát e célra felhasználni, vagy fizetés nélküli szabadságot kérni. A szabadságot a munkáltató adja ki (Mt. 122. § (1) bekezdése), abból évente hét (7) napot kell az Ön kérésének megfelelő időpontban kiadni (az időpontot pedig Önnek kell legalább 15 nappal előbb jeleznie) – ez a 122. § (2) bekezdés szabálya.

Fizetés nélküli szabadságot a munkáltató nem köteles biztosítani (de nem is tilos adnia), kötelezően csak az Mt. 128.-, 130.-, 131. és 132. §-aiban megjelölt esetekben jár.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 11:03, péntek | Belföld

A szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek,

2022. Augusztus 12. 09:03, péntek | Belföld

A kórházban támadt rá válófélben lévő feleségére egy férfi, letartóztatták

A bíróság elrendelte a letartóztatását egy férfinak, aki a székesfehérvári kórházban rátámadt válófélben lévő feleségére - tájékoztatta a Fejér Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

2022. Augusztus 12. 07:54, péntek | Belföld

Balesetet szenvedett egy siklóernyős a Hármashatárhegyi repülőtér közelében

Siklóernyősöket sodort el a szél a Hármashatárhegyi repülőtér közelében csütörtökön kora este - közölte D. Tóth Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére.

2022. Augusztus 12. 05:00, péntek | Belföld

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.