Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 27. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

TASZ: rendőrségi túlkapás miatt elmarasztalták Magyarországot Strasbourgban

TASZ: rendőrségi túlkapás miatt elmarasztalták Magyarországot Strasbourgban

Rendőrségi túlkapás miatt elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. Az ítéletet kedden hozta nyilvánosságra a testület - tudatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-vel.

A közlemény szerint a nyilvánosságra hozott ítélete értelmében a magyar állam megsértette a megalázó bánásmód tilalmát egy két évvel ezelőtti tiszalúci rendőri intézkedés során. A TASZ közlése szerint a rendőrök 2010. szeptember 4-én este 9 óra körül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, egy családi ház kertjében tartott keresztelő ünnepségen csendháborításra hivatkozva felszólították az ünneplő roma családot, hogy halkítsák le a zenét. Ez meg is történt, de fél óra múlva a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, és gumibottal, könnygázzal oszlatta szét az ünnepséget, annak ellenére, hogy az ünneplők nem álltak ellen a rendőri intézkedésnek, csupán kétségbe vonták annak jogosságát - írták a közleményben. Hozzátették: az egyik nőt "több rendőr métereken át húzta a földön a kapucnijánál fogva, aminek során a hátán sérüléseket szenvedett, és a mellei mindenki előtt láthatóvá váltak. Utána megmotozták, közben pedig nekilökték a rendőrautónak is". A közlemény szerint az ügyben a sértettek feljelentést tettek a rendőrök ellen hivatali eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de a feljelentésüket elutasították, majd a TASZ újabb feljelentése alapján indult nyomozást minden fokon megszüntették. A szervezet tájékoztatása szerint közben a sértettek ellen is indult büntetőeljárás hatóság eljárása megzavarásának bűntette miatt, ez "viszont olyannyira gördülékenyen halad", hogy 2012 márciusában már elsőfokú ítélet született; az ügyben a vádat ugyanaz az ügyész képviseli, aki a rendőrök elleni ügyben a nyomozást megszüntette. A TASZ tájékoztatása szerint "a bíróság ítéletében kimondta, hogy a rendőrök brutális fellépése az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel ellentétes volt, továbbá megállapította, hogy az ügy nyomozása sem felelt meg az egyezmény és a bíróság joggyakorlatában lefektetett elvárásoknak". Az EJEB ítéletéből kiderül, hogy a bíróság 5 ezer euró nem anyagi kártérítést ítélt meg a sértett javára, valamint a perköltségek megtérítését. A nemzetközi emberi jogi egyezmény szóban forgó cikkelye kimondja a kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát. Az ítélet szerint a bíróság helyet adott annak a panasznak, amely szerint az aránytalan, brutális rendőri intézkedés és annak nem megfelelő kivizsgálása megsértette a cikkelyben lefektetett tilalmat. Azt a panaszt ugyanakkor a bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a rendőri fellépés és az azt követő nyomozás során romaellenes megkülönböztetést is elkövettek volna.
Az ügyben az MTI megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, amely későbbre ígért tájékoztatást.

Címkék: Jog-bíróság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.