Városlista
2023. március 21, kedd - Benedek, Bence, Miklós

Hírek

2023. Január 14. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tavaly 279 esetben riasztották a tűzoltókat kigyulladt lakásokhoz, házakhoz melléképületekhez

Tavaly 279 esetben riasztották a tűzoltókat kigyulladt lakásokhoz, házakhoz melléképületekhez

Rendszeres karbantartással megelőzhetőek a lakástüzek.

Télen megemelkedik a lakástüzek száma. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell és a szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük.

Győr-Moson-Sopron vármegyében évente átlagosan 260 lakástűz keletkezik. Tavaly 279 esetben riasztották a tűzoltókat kigyulladt lakásokhoz, családi házakhoz, illetve azokhoz tartozó melléképületekhez.

Számos tűz a fűtési rendszer hibáira vezethető vissza. A lerakódott korom eltávolításával, a kémény és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásával a kéménytüzek megelőzhetőek. Napjainkban nő azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyagokkal fűtenek. A szilárd anyagok égetésekor korom keletkezik, ami lerakódik a kémény belső falára, ezzel folyamatosan szűkítve annak belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat, és a tűz átterjedhet a tetőszerkezetre, majd a ház többi részére is. Fontos, hogy a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekben csak száraz, kezeletlen fát és szenet égethetünk el.

Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés évente, gázüzemű berendezések esetén kétévente történik. Amennyiben családi házban él és oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprés ingyenes, a szakember az Ön által lefoglalt időpontban jön.

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon, vagy a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt.

A tűzesetek megelőzésében és korai észlelésében nagy segítséget nyújthat egy füstérzékelő felszerelése. A kezdeti, kisebb tüzek gyors és biztonságos oltására pedig ajánljuk, hogy szerezzenek be otthonra egy tűzoltókészüléket.

A kéményseprés és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásán felül ne feledkezzünk meg a helyiségek megfelelő levegő utánpótlásáról sem. Minden olyan készülék, amely nyílt lánggal működik a szén-monoxid - amely egy színtelen, szagtalan, íztelen nagyon mérgező gáz - jelenlétének forrása lehet. Amennyiben ilyen készüléket használ ajánljuk egy szén-monoxid érzékelő beszerzését is. Az érzékelők elterjedésének is köszönhető, hogy tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyében senki sem veszítette életét szén-monoxid mérgezésben. A katasztrófavédelem által bevizsgált érzékelők „pozitív” és „negatív” listája megtalálható a https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 21. 13:00, kedd | Helyi

Rábacsanaki fiatalok elloptak egy fűnyírótraktort, ami aztán eladásra felkerült az internetre

A csornai nyomozók elfogták a többszörös betöréses lopás elkövetésével gyanúsítható fiatalokat.

2023. Március 21. 09:00, kedd | Helyi

Az ötéves kisfiút különleges ajándékkal lepték meg rendőrök

Meglepetés a szülinapi zsúron.

2023. Március 20. 16:00, hétfő | Helyi

Több mint tizenkét órán át küzdöttek az égő nádassal a tűzoltók

A 11. héten történt.

2023. Március 20. 13:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.