Városlista
2023. június 1, csütörtök - Tünde

Hírek

2013. Március 06. 09:27, szerda | Életmód
Forrás: InfoVáros

Tavaly is Hévíz volt a legnépszerűbb vidéki turisztikai célpont

Tavaly is Hévíz volt a legnépszerűbb vidéki turisztikai célpont

Gyógyhelyeken üdülünk a legszívesebben

Az előzetes adatok alapján a gyógyhelyeken üdülnek legszívesebben a hazai és a külföldi turisták. Ez persze önmagában nem meglepő, de jelenleg Magyarországon mindössze 14 település rendelkezik ezzel a címmel. A tíz legnépszerűbb helyszín rangsorában viszont hat város is magáénak tudhatja ezt a minősítést.

A gyógyhely minősítés megszerzése nem egyszerű feladat, számos szakmai kritériumnak kell ugyanis megfelelni és a végső döntést az Országos Tisztifőorvosi Hivatal mondja ki. Nem véletlen, hogy bár Magyarország igen gazdag termál- és gyógyvizekben, mégis jelenleg mindössze 14 (!) település rendelkezik ilyen címmel. A természetes gyógytényező - ez lehet gyógyvíz vagy különleges éghajlatú terület – mellett intézményi és infrastrukturális feltételek megléte is szükséges, de az engedélyezés során többek között a levegő tisztaságát vagy éppen a környezet zajszintjét is vizsgálják.
A legnépszerűbb hazai települések között mégis szép számmal találunk ilyen címet birtokló városokat. A dobogós helyüket évek óta őrző Hajdúszoboszló és Hévíz is rendelkezik ilyen minősítéssel. Az utóbbi település - a maga több mint egymillió vendégéjszakájával - messze a legkedveltebb. Hévíz hazai vendégforgalma kismértékben visszaesett, ugyanakkor a külföldiek száma a tavalyi évben is nőtt.

Az Üdülési Csekket az elmúlt évben egyelőre még nem tudta helyettesíteni a SZÉP-kártya, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is időre volt szüksége, hogy megismerjék a rendszert. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a belföldi vendégek kevesebb időt töltöttek a városban. A külföldi látogatók többsége még mindig a német nyelvterületről érkezik a hazai üdülőhelyekre, azonban egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk Oroszországból is. Az orosz utazók elsősorban a hévízi gyógykezelések miatt érkeznek a fürdővárosba, így sokat költenek és sokáig is maradnak– állítja Pusztai Erzsébet a hévízi Lotus Therme Hotel & Spa igazgatója. Jelentőségüket jól mutatja, hogy a több mint 180 ezer vendégéjszakával a külföldi vendégek között az előkelő második helyet töltik be Hévízen. A Németországból érkezők 258 ezer, míg a nemzetiségi rangsorban a harmadik helyen álló osztrákok 96 ezer éjszakát töltenek a városban. Az ötcsillagos szálloda tapasztalatai alapján a tipikus orosz vendég számos wellness és szépészeti szolgáltatást vesz igénybe, és szívesen vásárol szinte mindent a napszemüvegtől kezdve a Herendi porcelánig bezárólag.
Az orosz vendégek mellett Hévíz új piacokat is megcélozna. A Magyar Turizmus Zrt. szakmai segítségével a helyi TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) szervezet az idén az észak-európai országokra is kiemelt figyelmet fordít. A skandináv piacokon külön marketingakció keretében népszerűsítik a magyar fürdőhelyet, míg a sármelléki Hévíz-Balaton Airport új repülőjárata május elejétől a lettországi Rigából heti rendszerességgel közlekedik. A pályázatoknak és a nagyrészt turisztikai célra visszaforgatott idegenforgalmi adó bevételnek köszönhetően pedig tovább folyik a szolgáltatás- és termékfejlesztés a városban.
Bük városa szintén előkelő helyet foglal el a listán, különösen a külföldi vendégek tekintetében. A német és osztrák vendégkör mellett a csehek képviseltetik szép számmal magukat – emelte ki Spilenberg Andrea Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület elnöke. A német nyelvterület jelentősége folyamatosan mérséklődik - bár még igen jelentős részarányt képvisel -, ami elsősorban annak eredménye, hogy hazánk az idősebb korosztály körében népszerű. A települést szerencsére néhány éve új vendégkör fedezte fel, a földrajzi közelség miatt a csehek és szlovákok egyre gyakrabban látogatnak ide. A legfontosabb vonzerőt a termálviz és a gasztronómia jelenti számukra, ez továbbra is garantálja az ezen országokból érkezők számának növekedését. Persze az sem mellékes tényező, hogy a cseh piac tekintetében sikerült megfelelő stratégiai beutaztató partnereket találni - állítja a szakember. Az elkövetkező időszakban hasonló felfutás várható a lengyel és orosz vendégek tekintetében is, melynek jó alapot teremtenek az egészségturisztikai fejlesztések.
A minősítés komoly előrelépést jelent egy településnek. Sárvár - amely mindössze néhány hónapja nyerte el a címet - a remények szerint még több turistát vonz majd, így a város jócskán túllépheti az eddigi, évente félmilliós látogatószámot - nyilatkozta Kondora István, a település polgármestere. A városvezető szerint Sárvár a cím elnyerése érdekében az elmúlt években több milliárdos fejlesztést hajtott végre, de ez többszörösen megtérülhet. A korábbi becslések szerint ugyanis akár 25-30 milliárd forintnyi beruházást is indukálhat az, hogy hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánították a várost.


Gyógyhelyminősítéssel rendelkező települések

Balf, Bük, Kékestető, Lillafüred, Balatonfüred, Debrecen, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló, Harkány, Hévíz, Parád, Zalakaros és Sárvár

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 28. 11:07, vasárnap | Életmód

Így húzott át a Nemzetközi Űrállomás Magyarország felett

2023. Május 25. 21:42, csütörtök | Életmód

Egy csapat látta Suhajda Szilárdot, még életben volt

Egy hegymászócsapat a ruházata alapján egyértelműen beazonosította, életjeleket mutatott. Mentőexpedíció indul a megmentésére, ám óriási csodára lenne szükség, hogy élve lehozzák.

2023. Május 25. 07:40, csütörtök | Életmód

A sugárkezelés miatt kialakuló fáradtságérzet egyik okát fedezték fel magyar kutatók

Magyar kutatók részvételével fejtették meg a sugárkezelést követően gyakran kialakuló krónikus fáradtságérzet egy okát - tájékoztatta a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ az MTI-t.