Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Február 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tavasz végére megegyezés a bankokkal?

Tavasz végére megegyezés a bankokkal?

A Magyar Nemzet azt írja, hogy amennyiben a bankokkal folytatott kormányzati tárgyalások zökkenőmentesen zajlanak, várhatóan tavasz végére eredménnyel zárulhatnak az egyeztetések. A lap információi szerint egyelőre csak informális tárgyalások vannak a kormány és a bankok között arról, hogy a pénzintézetek miként járulhatnának hozzá nagyobb mértékben a gazdasági növekedéshez, de ezzel párhuzamosan a bankok terheinek csökkentése is napirenden van.

Persze más ágazatok is jól járnának, mivel a vállalkozásoknak juttatott forráskihelyezés is serkenti a gazdasági növekedést, vagyis a beruházást szolgáló vállalati hitelek után is járna adókedvezmény. A tervek szerint a banki pénzek megmozdításában a Magyar Nemzeti Bank új vezetése is részt vesz majd. A cél az, hogy a pénzintézetek ne a jegybanknál parkoltassák a forrásaikat, hanem a gazdaság működését serkentsék. Ezt többek között úgy érheti el a nemzeti bank, ha csökkenti a pénzintézetek legkedveltebb termékének, a kéthetes betéteknek a kamatát.

A kabinet a bankokkal közösen dolgozná ki azt a módszert is, amivel mérni lehet, hogy a pénzintézetek által kihelyezett hitel valóban hozzájárult-e a bruttó hazai össztermék növeléséhez. Szakértők szerint a megállapodás elsősorban az építőiparon segítene, de más ágazatok is jól járnának, mert a vállalkozásoknak juttatott forráskihelyezés is serkenti a gazdasági növekedést.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a hitelezés serkentése a jelenlegi körülmények között ésszerű döntés a kormány részéről. Egyes vélemények szerint az új tárgyalások hátterében az is állhat, hogy tavaly a vártnál is rosszabbul alakult hazánk bruttó nemzeti össztermékének az alakulása. A GDP ugyanis 1,7 százalékkal csökkent. Emiatt dönthetett úgy a kormány, hogy a pénzintézetek terheinek csökkentésével teszi érdekeltté a bankokat a hitelezésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket