Városlista
2021. május 12, szerda - Pongrác

Hírek

2021. Március 26. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Tavaszi vizes teendők

Tavaszi vizes teendők

Itt az ideje, hogy levegyük a téli szigetelést a vízmérő aknáról, és jól kiszellőztessük azt.

A bejövő vízvezetéken nyissuk vissza az elzárt főcsapot, és ellenőrizzük, szivárog-e valahol a víz. Nézzük meg a vízmérőt! Ha az üveg alatt buborékot látunk, nincs ok aggodalomra, ha pedig bepárásodik, az akna szellőzetése után elmúlik. Sajnos a szilánkos, repedt üveg a vízmérő elfagyásának biztos jele. A fagyveszélynek leginkább a fűtetlen, télen nem használt ingatlanok voltak kitéve. Mivel a vízmérő fagyvédelme a tulajdonos feladata, így az elfagyott vízmérő pótlásának költsége is a tulajdonost terheli.

Ha Önnél megtörtént a baj, akkor a vízmű diszpécserszolgálatán a 96/311 753 telefonszámon jelentheti be a vízmérő elfagyását, a további teendőkről is itt kaphat felvilágosítást.

Ha a vízaknában minden rendben van, érdemes az ingatlan belső csőrendszerét is ellenőrizni. Odabent a házban zárjuk el a vízvételi helyeket, (vízcsapokat, wc tartályt,) majd ellenőrizzük vízmérőt. Ha a vízmérő kis kereke így is pörög, akkor az csőtörésre utal, vagyis valahol szökik a víz a hálózatból. Ha így van, hívjunk mielőbb vízvezeték szerelőt, hogy ingatlanunkat megvédjük a súlyosabb felázástól, és az elfolyó víz ne okozzon további többletköltséget. A csőtörés megjavításáig pedig mindenképpen tartsuk zárva az aknában lévő főcsapot. .

És még egy fontos dolog: mielőtt a hétvégi házban ivásra vagy főzésre használnánk a vizet, jó alaposan folyassuk ki a csapokat, távolítsuk el a házi bekötő vezetékben lévő állott, pangó vizet, így élvezhetjük a vezetékes víz friss és üdítő ízét.

Mélyebb fekvésű ingatlanokon előfordulhat, hogy a pincében megjelenik a talajvíz. Kockázatos dolog kiszivattyúzni a pincében feljött talajvizet, mert a visszapótlódó víz kimoshatja az alapzatban található homokot és megcsúszhat az egész ház, vagy egyik fala repedhet meg utána. Szakemberek szerint a talajvízzel elöntött pincékben amíg van utánpótlása a víznek, szinte lehetetlen azt eltávolítani. Amikor majd a talajvíz szintje csökken, magától visszahúzódik majd a víz a pincékből. Ami esetleg magától nem tud visszaszivárogni, azt a környező árkokba ki lehet szivattyúzni, de csak akkor, ha azokból már levonult a talajvíz és üresek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 12. 16:00, szerda | Helyi

Május 20-ig meghosszabbított üzemidővel működnek a NAV infovonalai

Telefonos ügyfélszolgálat az adóbevallás dömpingjében.

2021. Május 12. 13:36, szerda | Helyi

Közlekedik a család

A családi közlekedésbiztonsági vetélkedő fődíja egy ŠKODA KAMIQ

2021. Május 12. 09:00, szerda | Helyi

Már csak néhány napig módosítható a személyi jövedelemadó bevallás tervezete

Az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani.

2021. Május 11. 16:00, kedd | Helyi

Két ismeretlen károkozót keresnek a rendőrök

A lakosság segítségét kérik.