Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2012. Április 28. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Az étcsokoládé fogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát – mutatott rá egy tanulmány.

A csokoládé – különösen a keserű – ugyanis számtalan olyan jótékony anyag forrása, amely jót tesz az egészségnek - írja a The Times of India.

Többek között az étcsokoládé flavanolokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása van. Emellett számos vizsgálat igazolta már, hogy a flavanolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus gyulladás kockázatát, valamint védik a vérereket.

San-Diego-i kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy az étcsokoládé valóban csökkenti-e a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, a vér áramlását és javítja a vér lipid szintjét.

A tanulmányban 31-en vettek részt, s véletlenszerűen kaptak napi 50 gramm 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, illetve 0 százalékos kakaótartalmú fehér csokoládét. A résztvevőket arra kérték, hogy 15 napon keresztül egyék a kapott csokoládét. A tanulmány elején feljegyezték mindegyikük vérnyomását, a végtagok vérellátását, a keringő lipid profilok és a vér glükóz szintjét.

Megállapították, hogy az étcsokoládét evőknél magasabb volt a HDL, a „jó” koleszterin, és alacsonyabb az LDL, a „rossz” koleszterin szintje. Ezáltal a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a keserű csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, javítja a glükóz és a lipid profilok szintjét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 16:00, péntek | Belföld

Egy meghibásodott, klíma nélküli vonatban rekedtek az utasok

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki.

2022. Július 01. 15:09, péntek | Belföld

Megtalálták a Visegrádon Dunába fulladt lány holttestét a fővárosnál

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét.

2022. Július 01. 14:06, péntek | Belföld

A hőségriadó miatt nem lesz kamionstop a hétvégén

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a július-augusztusi rend szerint már szombaton 15 órától életbe lépett volna,

2022. Július 01. 11:00, péntek | Belföld

Tetőzik a kánikula

Pénteken tetőzik a hőség - írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.