Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. December 14. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Télre gondosan felkészített autóval közlekedjünk!

Télre gondosan felkészített autóval közlekedjünk!

Fontos tudnivalók a téli gumiabroncsról.

A gépjárművezetők számára a téli időszak mindig extra kihívásokat jelent, tartozzanak bármelyik csoportba, nem mentesülnek az időjárási elemekkel való szembenézés alól. A gépjárművek téli felkészítésének kulcsfontosságú eleme amegfelelő téli gumik kiválasztásaés optimális időben történő felszerelése.

Ma már szerencsére egyre több autós ismeri fel a téli gumi használatának szükségszerűségét és előnyeit, ugyanakkor hazánkban még mindig nem kötelező és nem büntethető, ha valaki télen nyári gumiabronccsal közlekedik. Ez a megállapítás persze csak addig igaz, amíg nem történik meg a baj, ugyanis a gépjárművezetőnek kötelessége a téli útviszonyoknak megfelelően megválasztani a járműveik sebességét. Ez a sebesség nyári gumi esetén lényegesen alacsonyabb, mint egy téli gumival felszerelt jármű esetében. Szóval ha valaki nyári gumival ellátott járművel csúszik meg a havas, jeges, nedves úton és abból közlekedési baleset következik be, akkor a felelősségre vonás nem marad el a baleset miatt.

Mi a különbség a téli és nyári gumiabroncsok között?

A téli és nyári gumiabroncsok különböznek a mintázatukban, anyagukban, összetételükben és egyéb tulajdonságaikban. A nyári abroncsok keményebb keverékű gumik, amelyek +7 °C felett nyújtanak megfelelő teljesítményt, tapadást. Amennyiben ez alatt használják, rideggé, merevvé válnak, így kisebbé válik a tapadásuk az utakon. E mellett mintázatukban is eltérnek a téli gumiktól, így jobban alkalmazkodnak a melegebb aszfalthoz.

A téli abroncsokban alkalmazott lágyabb, és ezért rugalmasabb polimer-keverékek teszik lehetővé a gumiabroncsok számára, hogy sokkal jobban teljesítsenek alacsony hőmérsékleten, illetve hideg útfelületen. Ezek a gumik +7 °C alatt is tökéletesen megőrzik rugalmasságukat, tapadásukat, és mintázatuk kifejezetten a téli utakra vannak tervezve. A téli gumiabroncsok jobb tapadással rendelkeznek havon (továbbá nedves vagy sáros útfelületen), mint a nyári abroncsok. Mélyebb profillal vannak ellátva, amelyek hatékonyabban szorítják ki a gumi és az útfelület közül a havat és a sarat. Mélyebb barázdákkal és sűrűbb futómintázattal rendelkeznek. Fentiek mellett a téli gumik oldalfalán található egy semmivel össze nem téveszthető hópihe jelzés is.

Fontos szabályok-tanácsok a téli gumiabroncsok felszerelésével, állapotával kapcsolatban:

A járműre szerelt abroncs méretének, terhelhetőségének, sebességhatárának meg kell felelnie a gépjárműre vonatkozó előírásoknak.

Abban az esetben is fel szabad szerelni a téli mintázatú abroncsot, ha annak sebességhatára alacsonyabb a jármű legnagyobb sebességénél.

Gépjárműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amely futófelület mintázatának magassága 0.75 métert meg nem haladó abroncs esetén 1.6 mm-t, ennél nagyobb átmérőjű abroncs esetén pedig 3mm-t a teljes felületén eléri.

Nem elég csak a hajtott kerékre felszerelni a téli gumit. Amennyiben ugyanis egy első kerék hajtású autónál csak az első kerekeken van téli gumi, egy hirtelen fékezés vagy irányváltás esetén a hátsó nyári gumiabroncsok oldalirányba könnyen kicsúszhatnak, mert nem biztosítanak megfelelő tapadást.

Sokszor felmerül a kérdés, meddig jó egy téli gumi? Íme itt a válasz:

Általánosságban elmondható, hogy a téli gumik kb. 35-50 ezer kilométert, vagy 4-5 telet bírnak. Ez persze függ a használat viszonyaitól is. Ha keveset használják, és alig kopik, akár 6-8 évet is kibírhat, de 10 éves korban mindenképpen cseréljük le, mert 10 év alatt akkor is tönkre megy, ha nem volt autón. Természetesen a vezetési stílusunk, az útviszonyok, és a havi menetteljesítmény alapvető kihatással lesz a gumik élettartamára. Növelheti a gumik átlagos élettartamát, ha odafigyelünk a karbantartásra, pl. havonta ellenőrizzük a nyomást, hiszen ha túl kicsi a nyomás, akkor gyorsabban kopik a gumi. Fontos, hogy akkor is gondoskodjunk a gumiról, amikor nincs az autónkon. A nem megfelelő tárolási körülmények (pl. szabadban tárolás, napfénynek való kitettség, zárt zsákban tárolás, stb.) csökkentik az átlagos élettartamot.

Ezen tényezők sokasága miatt egy adott abroncs élettartamát pontosan előre meghatározni nem lehet. Viszont a rendszeres ellenőrzés és nyomásbeállítás mellett javasoljuk, hogy ha bizonytalan kérje szakember segítségét. Legalább az 5 éves vagy annál régebbi gumik esetén évente egyszer (gumicserekor) mindenképpen ellenőriztesse szakemberrel a gumik állapotát.

Milyen téli gumit érdemes választani?

Sokszor a pénztárcánk szabja meg lehetőségeinket, ezért merülhet fel gyakran a kérdés, hogy szükséges-e mindenképpen új gumit vennünk, vagy jó lehet a használt is. Jó szívvel, és szakértőként éppen az előzőekben részletezett okok miatt óva intenénk mindenkit a bizonytalan eredetű használt gumik vásárlásától. Mint látható nem a profilmélység az egyetlen fontos tényező egy gumi életében. Ha nem tudjuk hol, milyen körülmények között használták, tárolták az abroncsokat, könnyen lehet, hogy az elsőre olcsóbbnak tűnő megoldás a végén sokkal drágább lesz.

Sajnos az „új” gumi sem feltétlen jelent garanciát. A jogszabályok szerint ugyanis az 5 évnél fiatalabb abroncsok újnak számítanak. Ugyanakkor, ha egy kereskedő nem megfelelő körülmények között tárolja négy évig az autógumit, akkor könnyen belátható, hogy annak a guminak az élettartama sokkal gyorsabban fog csökkeni, mikor felkerül az autóra, mint a szakszerűen tárolt és karbantartott akár 5-6 éves gumié. A legjobb megoldás, ha ellenőrzött gumis cégtől vásárolunk, ahol a szakszerű tárolás, karbantartás megoldott. Ráadásul ezeknél a cégeknél a nagyobb forgalomból adódóan reálisan kevesebb a régről „bennragadt” árukészlet is. Így nagy eséllyel valóban „friss” gumit vásárolunk.

Honnan lehet tudni, hogy a gumiabroncs régi?

Ebben segít, ha tudjuk, hol van feltüntetve az abroncs gyártási ideje, amit a gyártóknak kötelező megjelölni minden forgalomba kerülő gumin. A gumi gyártásának időpontját a gumiabroncsok oldalfalán található ún. DOT szám jelzi. A DOT a gyártás hetét és az évét jelzi. (Pl.: a „3507″ jelzésű gumit 2007. év 35. hetében gyártották).

Ezért a rendőrség azt javasolja, hogy kereskedőtől is lehetőség szerint két évesnél nem régebbi abroncsot vegyünk. Egy kis figyelmesség megéri, mert sok kereskedő kínál akciós téli gumikat. Érdemesebb egy kicsit többet költeni, de valóban jó minőségű gumit választani. Ne sajnáljuk erre a pénzt, hiszen biztonságunk függhet tőle!

…….hogy mindenki hazaérjen!


Címkék: autó, gumiabroncs, tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 16:00, szombat | Helyi

A lakosság segítségét kérik az új poloskafaj elterjedésének felméréséhez

Új poloskafaj tűnt fel tavaly hazánkban.

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!