Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Március 01. 17:50, kedd | PR
Forrás: 24/7

Térdműtét utáni teendők: ezekre kell figyelni

Térdműtét utáni teendők: ezekre kell figyelni

Az elmúlt időszakban minden korábbinál többet hallhattunk a mozgásszervi problémákkal küzdők műtéthez jutási lehetőségeiről.

A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy az állami egészségügy keretin belül jelentősen többet kell várni, mintha magán úton intéznénk e területet is. Az időben elvégzett műtéttel sok fájdalomtól kímélheti meg magát a páciens. A korszerű technikáknak köszönhetően a lehető legkisebb beavatkozással történik a folyamat, és így a lábadozás ideje is nagymértékben csökkenthető.

Az artroszkópia olyan speciális eljárás, melynek köszönhetően egy apró kamerával vizsgálják meg a szakemberek az érintett ízület belső részét. Ennek hála az elváltozások egyszerűen diagnosztizálhatóak, és a kezelés is megindulhat. A porckárosodás rendszerint sérüléssel, ízületi kopással hozható összefüggésbe. A térdprotézis műtét főként az időskori kopásos megbetegedéssel, vagy baleseti elváltozással válik szükségessé. De mire érdemes odafigyelni utána? Melyek a legfontosabb térdműtét utáni teendők?

Több dologra is kell figyelni egy térdműtét után. Ami nagyon fontos, az a vérhígító injekció beadása. Kisebb műtéteknél nem mindig szükséges, de nagyobb beavatkozásoknál akár 30 napon át, tehát a beteg kórházból való távozása után is lényeges az injekció napi szintű beadása. Az előre töltött fecskendőkkel akár laikusként is egyszerű dolgozni, így a beadás még akár segítséget sem tesz szükségessé, viszont elhagyása életveszélyes szituációt eredményezhet.

A térdműtét utáni véraláfutások normálisnak számítanak, mint ahogyan a fájdalom is. A beavatkozás célja ugyan a fájdalommentesség elérése, és így az életminőség javítása, de a műtét utáni fájdalom teljesen normálisnak számít, és folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az. 6-8 hét elmúltával biztosan megszűnik.

A műtét típusának függvényében a térdhajlító gép bérlése jó ötlet lehet, de ezt is minden esetben a szakorvossal kell egyeztetni. A kisebb térdműtétek után legalább 1 hétig érdemes otthon maradni, protézis műtéteket követően ez 1 hónapra tolódik. A pihenés, a jegelés, a felpolcolás mindenképpen hasznos, és csak azokat a tevékenységeket javasolt elvégezni, amelyeket feltétlenül szükséges. A tapasztalatok szerint a könyökmankó a leginkább kényelmes a páciensek számára, így ha választani kell, hogy hónalj mankó vagy könyök mankó, akkor ez utóbbi a javasolt.

Címkék: térdműtét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?