Városlista
2024. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2017. Július 13. 04:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Terrortámadás előkészítése miatt elítéltek egy szíriai menedékkérőt Németországban

Terrortámadás előkészítése miatt elítéltek egy szíriai menedékkérőt Németországban

Dániában végrehajtani tervezett iszlamista terrortámadás előkészítése miatt elítéltek szerdán Németországban egy szíriai menedékkérőt.

A ravensburgi tartományi bíróság az ügyészség indítványánál súlyosabb, hat év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a 21 éves férfit. A tanácsvezető bíró a döntés indoklásában kiemelte, hogy az ügyészség a vádlott bűnéhez képest "szokatlanul enyhe" büntetést javasolt.

A szíriai állampolgár 2015 nyarán érkezett Németországba a balkáni migrációs útvonalon. Németországban az internet révén kapcsolatba került az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel és radikalizálódott.

A német sajtóban Dieab K. néven azonosított férfi a mobiltelefonjából kinyert adatok alapján tanulmányozta, hogy miként kell összeállítani robbanószerkezetet és hogyan kell beszerezni feltűnés nélkül a pokolgéphez szükséges anyagokat és berendezéseket. A hatóságok megállapították, hogy pontosan követte az IÁ környezetéből kapott iránymutatásokat, például különböző üzletekben és nem egy nap alatt vásárolta meg az szükséges holmikat, köztük tűzijátékokat, elemeket és 17 ezer szál gyufát.

Egy Svédországban tartózkodó, időközben azonosított társával azt tervezték, hogy Dánia fővárosában, Koppenhágában követnek el robbantásos merényletet, több pokolgéppel, zsúfolt tereken, hogy minél több áldozatot szedjenek. Tavaly novemberben utazott Dániába, de a határon feltartóztatták, csomagját elkobozták és visszaküldték Németországba, ahol letartóztatták.

A vádlott a bíróság előtt azt állította, hogy csak futárként működött volna közre a merényletben, a csomag leszállítása után visszatért volna németországi szállására. A bíróság szerint ezt nem támasztják alá kézzel írott és elektronikus úton elküldött búcsúüzenetei, és az sem, hogy egy útra szóló vonatjegyet vásárolt, nem pedig retúrjegyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 16. 19:00, vasárnap | Külföld

Az ENSZ főtitkára éghajlati pokolra figyelmeztet

„Le kell térnünk az éghajlati pokolba vezető autópályáról”

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén