Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Június 06. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Térségünkből 22 önkéntes tűzoltó egyesület nyert pályázati támogatást

Térségünkből 22 önkéntes tűzoltó egyesület nyert pályázati támogatást

Működésre, szertár felújításra, tűzoltó eszközökre költhetik az elnyert pénzt.

2018-ban összesen hétszázmillió forintnyi támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek között a központi költségvetés erhére. A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó hatszázmillió forint a tűzoltó egyesületekhez kerül, az önállóan beavatkozó egyesületek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhattak.

Győr-Moson-Sopron megyében az önkéntes tűzoltó egyesületek feladataikat megfelelő színvonalon látták és látják el. Az elmúlt évben a beavatkozások számának emelkedése nagyobb igénybevételt jelentett az egyesületek használatában lévő tűzoltó technikai eszközökre, szakfelszerelésekre nézve. Az egyesületek a káresemények közel 20 %-ánál nyújtottak segítséget a hivatásos tűzoltóságoknak, így a katasztrófavédelem kiemelten támogatja tevékenységüket.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös pályázatán a megyében működő hatvanhárom, együttműködési megállapodással rendelkező egyesület közül hatvankettő nyújtott be pályázatot. A pályázati anyagok mind a tartalmi, mind a formai követelményeknek megfeleltek. Az egyesületek a lehetséges kategóriákon belül az igényelt forrásokat rangsorolták, figyelembe véve, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden benyújtott pályázatot támogatott, egy egyesület sem lépte túl az együttműködési megállapodási kategóriának megfelelő összegű támogatási igényt.
A bírálóbizottság is mind a 62 pályázatot támogatta, összesen 51.186.067 forint értékben. 2018-ban a megyében működő önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület a pályázaton megítélt összegen felül további 8.510.000.- forintot kap normatív támogatás formájában. Így összesen ebben az évben a katasztrófavédelem a megyében működő tűzoltó egyesületeket közel 60 millió forinttal támogatja.

Ebből például működési költségekre több mint hétmillió forint támogatást ítéltek meg, szertárfelújításra több mint kétmillió forint értékben kaptak támogatást az egyesületek. A legnagyobb tétel a szakfelszerelések és védőeszközök kategóriában nyújtott több mint 33 millió forint támogatás. A pályázatot benyújtó egyesületek sikeresen pályáztak a rádióforgalmazás színvonalának növeléséhez szükséges eszközökre is, így a közbeszerzéseket követően huszonegy EDR rádiót is kapnak. A képzések területén is jelentős igény merült fel az egyesületek részéről, hatvannyolc kisgépkezelői vizsgára és tizenhárom fő részére pályaalkalmassági vizsgálatra kaptak lehetőséget a pályázó egyesületek.

A térségünkben az alábbi települések önkéntes tűzoltó egyesületei nyertek támogatást: Bágyogszovát, Beled, Bezi, Bogyoszló, Bősárkány, Csáfordjánosfa Csorna, Edve, Farád, Fertőendréd, Fertőszentmiklós, Iván, Osli, Páli, Petőháza, Potyond, Rábacsanak, Rábapordány, Szany, Szil, Szilsárkány, Vág.

A pályázott eszközök tekintetében minden esetben figyelembe vették az önkéntes tűzoltó egyesületek a hivatásos tűzoltó-parancsnokság által meghatározott szakmai szempontokat, melyet az elmúlt időszakban történt beavatkozások jellegének megfelelően és a hiányzó védőeszközök, szakfelszerelések figyelembevételével határoztak meg. A pályázott eszközök szükségesek ahhoz, hogy a jövőben bekövetkező káresetek felszámolását minél hatékonyabban és továbbra is sikeresen lehessen végrehajtani.

Képgalériánkban a Farádon megrendezett idei önkjéntes tűzoltó versenyen készült képeket láthatják.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!