Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 18. 09:29, kedd | Helyi
Forrás: filmcsillag.net

Ti vagytok a jövő!

Ti vagytok a jövő!

Felemelő pillanatok a diáktüntetésen.

A film mindössze 1 perc 12 másodperc, de több tartalom van benne, mint egy negyvenperces parlamenti expozéban. Tegnap este középiskolások tüntetettek Budapesten. Sajnos volt rá okuk.

2012 januárban drasztikus felsőoktatási keretszám csökkenésről döntött a kormány, 20 nappal a felsőoktatási jelentkezési határidő előtt. Az államilag finanszírozott közgazdász helyek 95 %-át (!), a jogász helyek 85 %-át szüntették meg egyetlen tollvonással. A döbbenettől fel sem tudtak ocsúdni az érintettek, egy hangos szó nélkül lezajlott a változás. Aki merte vállalni a teljes oktatási költséget, az jelentkezett, de a korábbi számokhoz képest több mint 30.000 fiatal egycsapásra kihullott a felsőoktatásból.

Két hete tragikomikus folyamat kezdődött. Bejelentették, hogy döntött a kormány, és 10.480 felsőoktatási helyet finanszíroz már csak jövőre. Ez a tavalyi, már akkor is brutális csonkításnak is csak a harmada. Valószínűleg azt gondolták, hogy ugyanolyan birkamód tűrik el az érintettek ezt az eljárást, ahogy tavaly történt. Tévedtek. Nem először, és majdnem biztos, hogy nem utoljára. Heves tiltakozás hullám indult el országszerte, tehát nem csak Budapesten, hanem vidéki iskolavárosokban is. Múlt szerdán például Győrben demonstráltak a középiskolások szervezésében.

A tüntetések után először azt próbálták magyarázni, hogy ezek a keretszámok kinyitják az egyetemek kapuit mindenki előtt, és tandíj sincs, majd szombaton a miniszterelnök már azt mondta, hogy tulajdonképpen még nem is döntöttek, és eltörlik a keretszámokat. Tegnap beterjesztették a törvény módosítását a parlamentnek, amit már aznap (!) el is fogadtak.

A tegnap esti budapesti tüntetésen már nem "csak" a felsőoktatási keretszámok ellen tiltakoztak, hanem a demokrácia felszámolása, a jogállamiság lebontása, a szociális bizonytalanság és a rohamos elszegényedés ellen is.

A diákok 6 pontban fogadták el a követeléseiket:

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!
2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!
3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!
4. Töröljék el a hallgatói szerződést!
5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!
6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

A dühös és kiábrándult diákok a minisztérium előtt tiltakoztak, mikor meglátták a közeli ablakokban a kisbabákat. " Ti vagytok a jövő!" kiáltásaik egyszerre bizonyítottak eltökéltséget és felelősséget. Nem hagyják magukat, de nem csak önmagukért küzdenek. A legszebb gesztus volt.

Papp József

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!