Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 03. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Tilos a csapadékvizet a szennyvízcsatornába belekötni

Tilos a csapadékvizet a szennyvízcsatornába belekötni

Az illegális csapadékvíz rákötések káros hatásai.

A városi infrastruktúra hatékony működésének kulcsa a megfelelően kialakított és karbantartott csatornahálózat. Azonban előfordulhat, hogy egyes felhasználók szándékosan vagy tudatlanságból jogszabályellenesen kötik rá csapadékvíz elvezető rendszereiket az elválasztott rendszerű szennyvízhálózatra. Az illegális csapadékvíz rákötések a szennyvízhálózatokra súlyos kockázatokat jelentenek és károsodást okozhatnak az infrastruktúrában és a környezetben is.

Miért veszélyes az illegális csapadékvíz rákötés az elválasztott szennyvízhálózatra?

Egyrészt a szennyvízkezelési rendszer túlterhelése miatt. A szennyvízhálózatok kifejezetten a háztartási és/vagy szennyvíz elvezetésére és kezelésére vannak tervezve. Az illegálisan bevezetett csapadékvízzel nagy mennyiségű esővíz kerül a rendszerbe, ami növeli a kezelőberendezések túlterhelését és csökkenti hatékonyságukat.

Ezen kívül fennállhat a szennyezés, kiöntés veszélye. Az esővízzel keveredő szennyvíz a törzshálózatból való kifolyást, és annak közterületre való jutását eredményezheti. Ez egyrészt jelentős anyagi károkat okozhat, másrészt fertőzésveszély kockázatával is járhat.

Az illegális csapadékvíz rákötések infrastrukturális károkat is okozhatnak, mivel a csatornahálózatok kopnak, károsodnak, ami komoly hálózati problémákhoz vezethet, beleértve az úthibákat és az alapok erózióját.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény végrehajtási szabályait tartalmazó 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 85. § (5) bekezdésének értelmében az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető hálózatba a csapadékvíz bevezetése tilos.

A Pannon-Víz Zrt. rendszeresen felhívja a felhasználók figyelmét a csapadékvíz elvezetés helyes módjára és időszakosan közterületről történő vizsgálatokkal ellenőrzi annak betartását. Fontos, hogy az illegális csapadékvíz rákötések estén a szolgáltató kötbér és pótdíj kiszabására jogosult! Az illegális csapadékvíz elvezetés feltérképezésének nem a bírságolás a célja, hanem a szennyvízrendszer rendeltetésszerű használatának ösztönzése, emellett a kiöntések elkerülése.

A csatornarendszerbe bekerülő szálas anyagok (nedves törlőkendő stb.) nagy károkat okoznak az átemelőszivattyúkban, valamint dugulásokat a hálózaton. Ezek mind óriási többletfeladatot és költséget okoznak.

Ahhoz, hogy az elválasztott szennyvízelvezető rendszerek üzembiztosan, problémamentesen üzemelni tudjanak, a felhasználók szemléletváltozására is szükség van. A csatornarendszert mindenki csak arra használja, amire azt megtervezték és megépítették, vagyis elválasztott rendszer esetén kizárólag szennyvíz kerüljön bevezetésre a szennyvízhálózatba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!