Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Október 01. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tisztíttassunk kéményt, mielőtt fűteni kezdünk!

Tisztíttassunk kéményt, mielőtt fűteni kezdünk!

A napokban Jánossomorján a Vasút utca egyik ingatlanában jelzett a szén-monoxid-érzékelő a visszaáramló égéstermék miatt.

A mosonmagyaróvári hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók mérései a szellőztetés után már nem mutatták ki a mérgező gázt, de a gázszolgáltató megállapította, hogy a szilárd tüzelésű kandalló füstelvezetőjéből áramlott vissza az égéstermék, ez okozta a problémát.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő-szakemberrel átnézeti. A biztonságos működtetéshez a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések esetében évente, a gázüzemű és zárt rendszerű berendezések égéstermék-elvezetőinél pedig kétévente célszerű a katasztrófavédelem kéményseprőivel elvégeztetni a munkát.

A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat, csak hívni kell őket. Ingyenesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívó-berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire.

Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.

2024. Április 17. 09:00, szerda | Helyi

Hasznos közlekedési tanácsok a szeszélyes, esős áprilisi időben

Óvatosan az utakon!

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.