Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 15. 16:20, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Tíz euró alatt marad a sör ára az Oktoberfesten

Tíz euró alatt marad a sör ára az Oktoberfesten

Legfeljebb 9,85 euróba (csaknem 2900 forintba) kerül egy korsó sör idén a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott müncheni Oktoberfesten, amelynek előkészületei hétfőn kezdődtek el.

A sörfesztivál kezdete előtt 69 nappal a Terézia-rétet (Theresienwiese) csaknem teljes egészében lezárták, és hozzákezdtek a milliós nagyságrendű vendégsereget kiszolgáló infrastruktúra kiépítéséhez. A sörsátrak és egyéb ideiglenes építmények felállítása rutinszerűen megy, nagy kihívás viszont az távközlési hálózat kapacitásának bővítése, mert a mobil eszközök elterjedtsége miatt szeptember 21-től bő két héten keresztül várhatóan folyamatosan egyszerre több százezren posztolnak majd fesztiváli képeket, bejegyzéseket az alig 35 hektáros területről például a Facebookra vagy a Twitterre, ami a mobilhálózat összeomlásával fenyeget.
A probléma megoldásáról még nem döntöttek, a müncheni városházán formálódó tervek alapján elképzelhető, hogy nem a mobilhálózat kapacitását növelik, hanem inkább ingyen használható vezeték nélküli (WiFi) internet-hozzáférési pontokat alakítanak ki, ami azért ésszerű megoldás, mert a legtöbben valószínűleg főleg internetezésre használják a készüléküket a sörfesztiválon.
Az idei, sorrendben 180. Oktoberfesten 9,40 és 9,85 euró közötti összeget kell fizetni az egyliteres korsó sörért, ami minden korábbinál magasabb ár, és 3,6 százalékos drágulás 2012-höz képest. A szervezők arra számítanak, hogy nagyjából 6 millióan látogatnak el az október 6-ig tartó fesztiválra.
Tavaly a 2011-ben feljegyzett rekordnál mintegy ötszázezerrel kevesebb látogatót, 6,4 millió embert vonzott az Oktoberfest, amelyen csaknem 7 millió korsó sör fogyott.
A fesztivált 1810 óta tartják meg. Háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el a sör müncheni ünnepe. A rendezvény eredete egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös (később I. Lajos király) 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt, és a menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az újonnan épült versenypályán a város kapui előtti Terézia-réten, ahol az uralkodócsalád étellel, itallal is megvendégelte az ünnepségek részvevőit.
Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek. A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót.

Címkék: kultúra-színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez