Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2011. Október 19. 07:45, szerda | Belföld
Forrás: ELTE

Tízből hat amerikai küzd súlyfelesleggel

Tízből hat amerikai küzd súlyfelesleggel

A Gallup-Healthways Well-Being Index felmérése szerint évek óta első alkalommal haladja meg a normál testsúlyú amerikaiak aránya a túlsúlyosakét, igaz, a lakosság negyede még így is súlyosan elhízott.

A Gallup és a Healthways 90 ezer, véletlenszerűen kiválasztott 18 évesnél idősebb állampolgár megkérdezésével rendszeresen készít egészségügyi indexet. A válaszadóktól önbevallás alapján kérik le magassági és testsúly adataikat, amelyek alapján BMI indexet számolnak. A testtömeg indexek alapján minősítik az egyes válaszadók normál testsúlyúnak, túlsúlyosnak vagy elhízottnak.

Az ez év nyarán készült lekérdezés szerint pozitív eredmény, hogy három év óta először nem csak megközelíti, de meg is haladja a normál súlyúak aránya a túlsúlyosakét. Előbbiek a lakosság 36,6, utóbbiak 35,8 százalékát teszik ki. Bár az adat bíztató, meg kell jegyezni, hogy a bekért adatok szerint a lakosság 25,8 százaléka minősül elhízottnak, és a súlyfelesleggel élők aránya a teljes lakosságon belül meghaladja a hatvan százalékot.

Az index szerint az afroamerikai lakosság körében a legnagyobb (35,4%) az elhízottak aránya, a spanyolajkúak körében 27, a fehér bőrű lakosságnál 25, az ázsiaiak esetében 11,5 százalék. Az életkor tekintetében az idősebbektől a fiatalabbak felé haladva csökken a súlyosan túlsúlyosak aránya. Az életkor mellett hasonló összefüggést találtak a jövedelemszinttel is: magasabb jövedelem mellett alacsonyabb az elhízási arány.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:22, szombat | Belföld

Netrisk: 52 ezer forint fölé nőtt a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.

2023. Április 01. 08:20, szombat | Belföld

AM: komplex vidékfejlesztési csomag készül a kistelepülések számára

Az Agrárminisztérium a vidéki kistelepülések fejlesztése érdekében többféle támogatási lehetőséggel készül a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában - jelentette ki Feldman Zsolt.

2023. Április 01. 08:15, szombat | Belföld

Indul a húsvéti roham az üzletekben

Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

2023. Április 01. 08:14, szombat | Belföld

Agrárminisztérium: egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében.