Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Október 29. 07:45, szombat | Sport
Forrás: MTI

Tizenkét év után újra Lékóval

Tizenkét év után újra Lékóval

November 2. és 12. között a görögországi Porto Carrasban rendezik meg a 18. sakkcsapat Európa-bajnokságot. Tizenkét év után éltáblásként ismét Lékó Péter vezeti a magyar férficsapatot, Polgár Judit viszont hiányzik.

Rangját tekintve a nemzetek közötti sakkcsapatversenyek sorában az Eb az olimpia és a világbajnokság mögött a harmadik helyre szorul, ám nagy hagyományokra tekint vissza – szerdától a 18. viadal következik, az elsőt még 1957-ben rendezték.

Magyarország – szemben az olimpiával – Európa-bajnokságon még egyszer sem diadalmaskodott, egyaránt négyszer szerzett ezüst- (1970, 1977, 1980, 1999), illetve bronzérmet (1961, 1965, 1973, 1983).

A legutóbbi siker alkalmával is Lékó volt az elsőtáblás, így kedvező előjel, hogy első számú nagymesterünk tizenkét év után ismét vállalja a részvételt. 1999-ben az volt a siker záloga, hogy az akkor még fiatal Lékó, Polgár, Almási trió mindhárom tagja játszott a csapatban. Idén Polgár Judit hiányzik, Mexikóban rapid versenyre hivatalos. Lékó Péter, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Balogh Csaba és Gyimesi Zoltán összeállításban nélküle is erős a magyar csapat, akár az éremszerzésre is esélyes.

Lékó az egy hete véget ért szaratovi tornán harmadik volt, Almási amióta visszatért a 2700 Élő-pont felettiek táborába, ott tartja is a helyét, Berkes éppen az idén törte át a bűvös határt, s Balogh Csaba – aki egy éve Lékót szekundánsként segíti – szintén ennek közelébe került.

Az elutazás előtti sajtótájékoztatón Almási Zoltán így beszélt személyes motivációjáról és az esélyekről: – Elvétve szoktam hiányozni csapatversenyekről, arra sem emlékszem, hogy az Eb-n ne játszottam volna. Az elmúlt fél évben ingadozó a formám, sokszor kerültem időzavarba, ami egyértelműen a meccshiánnyal indokolható. Mivel nincs egyéb meghívásom, örömmel sakkozom az Eb-n. Az esélyekről a sorsolás ismerete nélkül nehéz bármit mondani, nyilván az oroszok a favoritok. Nem szeretem a svájci rendszerű tornákat, de ha Péterrel az első két táblán hozzuk a várhatót, akár érmesek is lehetünk.

Az első számú favoritnak – mint szinte mindig – Oroszország tekinthető, annak dacára, hogy az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ezúttal nem vállalja a szereplést. Karjakin, Szvidler, Griscsuk, Morozevics, Nepomnjacsij felállásban így is bivalyerősek. A címvédő azeriek is a legjobbjaikkal (Radzsabovval, Mamedgyarovval, Gasimovval) érkeznek, mindig számolni kell az Aronjan, illetve Ivancsuk vezette örményekkel és ukránokkal.

Női együttesünket Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Gara Anita és Gara Tícia alkotja. A hölgyeknél az oroszok a címvédők, s egyben toronymagas esélyesek.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.