Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 26. 14:15, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Ötmillió éves Hipparion-koponyára bukkantak

Ötmillió éves Hipparion-koponyára bukkantak

Őskori ló, a Hipparion ötmillió éves koponyáját tárták fel Kína észak-nyugati részén, Kanszu (Gansu) tartományban, a Csinghaj (Qinghai)-Tibeti fennsíkon, ahol eddig rengeteg emlős-fosszília került elő.

A Hipparion a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjéhez, ezen belül a lófélék (Equidae) családjához tartozó kihalt nem, amely 13 millió évig élt a Földön. Karcsúak, inkább antilopszerűek voltak, és jól alkalmazkodtak a száraz prérin levő élethez. Vékony lábán három ujj ült, ezek patákban végződtek, de csak a középső érte a földet. Az állat marmagassága körülbelül 1,4 méter volt.

A Hipparion Észak-Amerikából származik, és a feltételezések szerint a Bering-szoroson keresztül jutott Ázsiába, majd terjedt el Európában és Afrika területén is.

„A Kínában eddig talált legépebb Hipparion-koponyát találtuk" - hangsúlyozta Teng tao (Deng Tao), a Kínai Tudományos Akadémia paleontológiai és paleoantropológiai intézetének kutatója, aki szerint a lelet révén teljesebb képet kapnak a Hipparion anatómiai jellemzőiről.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni