Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 03. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Több száz milliót ad az állam a könnyűzenének

Több száz milliót ad az állam a könnyűzenének

A Cseh Tamás Program az elmúlt két évtized legsikeresebb könnyűzenei programja Magyarországon, de az állam több más csatornán keresztül, összességében több száz millió forinttal támogatja évente a hazai zenei iparágat

- mondta L. Simon László pénteken a Syma-csarnokban. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a Cseh Tamás Program elindítója a Budapest Music Expo nemzetközi audiovizuális és hangszerkiállításon tartott szakmai rendezvényen beszélt az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) keretében másfél éve beindított programról.

"Az állam több csatornán keresztül, a nagy fesztiváloknak nyújtott áfa-kedvezménnyel, az NKA-n belüli pályázati rendszerrel, a fesztiválszervezőknek adott juttatásokkal, egyedi kormánydöntésekkel, valamint a közmédián, a Petőfi Rádión és tévén keresztül támogatja a hazai könnyűzenét" - fejtette ki L. Simon László.

Kitért arra, hogy egyedi kormánydöntéssel idén több mint 300 millió forintot juttattak a jelentős közönséget vonzó fesztiváloknak. Szólt arról is, hogy a rádiók számára bevezetett kötelező magyar zenei kvóta szintén támogatás, hiszen így több jogdíj marad Magyarországon.

A beszélgetésen az államtitkár elmondta, hogy a politika nehéz helyzetben van, ha a könnyűzenei szakma nem ad számára muníciót, például nem tud érvekkel alátámasztani javaslatot a szektorra vonatkozó áfa csökkentésére. Hozzátette: a jelenlegi költségvetési helyzetben a kormány csak akkor tudja csökkenteni a kulturális rendezvények európai szinten nagyon magas áfáját, ha annak megfelelő piac- és gazdaságélénkítő, valamint az állam számára bevétel növelő hatása van.

L. Simon László megjegyezte, hogy a könnyűzenében a kormány segíteni tud a jogalkotásban is. Példaként említette: miután a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Millenáris Kft. első fokon pert vesztett három magánszemély ellen birtokháborítás címén, sikerült egy rendeletmódosítással elérni, hogy ne lehessen a magánélethez, a magántulajdonhoz való jogra hivatkozva hangos zenei rendezvényt megakadályozni, ha az betartja a zajszintre vonatkozó előírásokat.

Az államtitkár szerint az online jogdíjbevételek ügyében azért nem lehet előrelépni, mert a szerzői jogot a közös uniós politika határozza meg, a kormány mozgásterét megkötik az EU irányelvei. "Érzékeljük a problémát, hogy nagy internetes szolgáltatókon, fájlmegosztókon, közösségi oldalakon keresztül nagyon komoly pénzeket vesznek el a magyar zenészektől" - jegyezte meg L. Simon László.

A Budapest Music Expón, a Hangszeresek Országos Szövetsége pénteken kezdődött háromnapos rendezvényén több tízezer hangszert lehet kipróbálni, emellett mintegy háromszáz koncert és zenei esemény várja az érdeklődőket a Syma-csarnokban. Minden program ingyenesen látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.