Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 21. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Több százezren tüntettek Londonban a Brexit ellen

Több százezren tüntettek Londonban a Brexit ellen

Minden eddiginél nagyobb, több százezres tüntetést tartottak szombaton Londonban a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellen, illetve azért, hogy legalább a Brexit feltételrendszeréről újabb népszavazás dönthessen.

A hatalmas megmozdulást a People's Vote - A nép voksa - nevű kampánycsoport szervezte, amely tavasszal alakult ismert közéleti személyiségek, politikusok és üzleti vezetők részvételével az újabb népszavazás kiharcolására.

A People's Vote júniusban, az EU-tagságról tartott népszavazás második évfordulóján már tartott egy tömegdemonstrációt, amelyen hozzávetőleg százezren vettek részt.

A szombati tüntetésre azonban a szervezet saját becslései szerint ennek a tömegnek a sokszorosa gyűlt össze. A People's Vote a rendezvényt biztosító aktivisták helyszíni számításait idézve szombat délután azt közölte, hogy a résztvevők száma 570 ezer körüli.

A Scotland Yard szóvivője szerint a londoni rendőrség nem tudja felbecsülni a tömeg nagyságát.

A demonstrációra vidékről is tízezrek érkeztek. A szervezők szerint 150 különbusz szállította Londonba a tüntetőket, emellett vonattal is nagyon sokan utaztak a brit fővárosba, még olyan távoli vidékekről is, mint a Skócia északi partjai előtt fekvő Orkney-szigetek.

A menet a Hyde Park keleti szélénél húzódó elegáns sugárúton, a Park Lane-en gyülekezett, és innen vonult át a parlament előtti térre, érintve a miniszterelnöki rezidenciának otthont nyújtó kis utcát, a Downing Streetet is.

A menetet Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere vezette.

Khan a demonstráción kijelentette: ez a menet a jövőért szól, azokért a fiatalokért, akiknek hangja a 2016-os népszavazáson - amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe - nem hallatszott. A polgármester szerint Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek nincs felhatalmazása arra, hogy szerencsejátékot űzzön a fiatal generáció jövőjével.



Khan hozzátette: a népszavazáson sem voksolt senki arra, hogy elszegényedjen, sem arra, hogy kockára tegye például a külföldi EU-országokból érkezett szakemberek tízezreit foglalkoztató állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) működőképességét.

Sadiq Khan szerint a Brexit-folyamat eddigi két éve alatt világossá vált, hogy Nagy-Britannia most már csak egy rossz kilépési megállapodás, vagy a megállapodás nélküli kilépés között választhat. "Ez milliónyi mérföldekre van attól, amit két és fél éve ígértek nekünk" a Brexit-tábor szószólói, és éppen ezért elengedhetetlenné vált az újabb népszavazás kiírása - mondta a londoni polgármester.

Ugyanezt követelte a minap Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök, valamint Sir Nick Clegg egykori liberális demokrata és Lord Michael Heseltine volt konzervatív párti miniszterelnök-helyettes is több európai napilapban és a The Guardian című baloldali brit újságban megjelent közös cikkében. A három egykori politikus úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi konzervatív párti brit kormány képtelen felfogni a Brexit várható gazdasági árát, a Brexit szószólói pedig továbbra is "a tagadás fantáziavilágában élnek".

A brit kormány azonban mereven elzárkózik bármiféle újabb népszavazás lehetőségétől.

Címkék: brexit, london, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez