Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Június 09. 16:52, péntek | Belföld
Forrás: mti

Több újdonság jelent meg a Könyvhéten, mint tavaly

Több újdonság jelent meg a Könyvhéten, mint tavaly

Hússzal több cím jelent meg az idei, 88. Ünnepi Könyvhéten a tavalyihoz képest - mondta a magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki adásában.

Péterfy Gergely kiemelte, hogy a megemelkedett könyvszám nagy öröm, annak ellenére, hogy a könyvszakma jelenleg nagyon nehéz helyzetbe került a magyar könyvpiac csaknem negyven százalékát lefedő Alexandra könyvterjesztő, illetve a mögötte álló cégek, a Könyvbazár Kft. és a Rainbow Üzletlánc Kft. összeomlása miatt. Ennek következtében rengeteg kiadónak ragadt bent a pénze; mintegy hárommilliárd forintos kár érte a könyvszakmát, így rengeteg kiadó létét fenyegeti veszély.

Péterfy Gergely hangsúlyozta, hogy ez olyan továbbgördülő adóság, amely elsodorhatja elsősorban azokat a kis kiadókat, amelyek miatt a könyvszakma igazán színes és szép, és amelyek révén ilyen sok új kiadványt forgathatnak az olvasók.

Szerinte nagyon sokféle módon lehetne és kellene javítani a magyar könyvpiac helyzetén, és újra kell gondolni a kiadók és a terjesztők viszonyát az árrést illetően is. Megjegyezte azonban, hogy a magyar könyvek ára még mindig harmada a nyugati országok áraihoz képest, annak ellenére, hogy az előállítási költségek ugyanolyanok.

"Jó volt, hogy a tavalyi könyvhetet Esterházy Péter nyithatta meg, és szomorú hogy idén már Jókai Anna sem lehetett velünk" - emlékezett Péterfy Gergely, aki azt is elmondta, hogy az MKKE javaslatot tesz arra, hogy április 14-ét, Esterházy Péter születésének napját a magyar próza napjává nyilvánítsák.

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok központi rendezvényén a fővárosi Vörösmarty téren hétfőig várják a közönséget, amely idén 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.