Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Többe került az IMF-hitel

Többe került az IMF-hitel

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a kamaton kívül, amelyet fizetni kell a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitelre, a költségvetést terheli a megnövekedett jegybanki kötvényállomány költsége is. Ezt a kettőt együtt nézve kaphatunk reális képet arról, hogy mennyibe is került a valutaalapi finanszírozás – mutatta ki a Pénzügyi Szemle internetes oldalán megjelent elemzés.

A Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitel – amennyiben az állam forintalapú államadósságot újít meg belőle, mint ahogyan az hazánkban is történt az előző kormány idején – semmi olyannal nem tud szolgálni, amit a jegybanki finanszírozás ne nyújthatna – jelent meg a Pénzügyi Szemle internetes oldalán. A Dedák István főiskolai tanár által jegyzett cikkben az áll, hogy az IMF-hitel valójában nem olcsóbb és nem jelent kisebb inflációs kockázatot, mint a forintalapú jegybanki finanszírozás. Ez utóbbi egyébként azt jelenti, hogy a központi bank állampapírt vásárol, amit a Magyar Nemzeti Bank eddigi vezetése elutasított annak ellenére, hogy például az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank is rendszeresen folyamodott ilyen eszközhöz. A jegybank pénzteremtőként egyébként gyakorlatilag korlátlanul rendelkezik a művelet végrehajtásához szükséges forinttal.

Ha az állam a lejáró forintadósságát a nemzetközi pénzintézettől felvett hitelből finanszírozza, akkor a kölcsönkapott devizát az MNB-nél át kell váltania forintra. Ebből a forrásból az állam kifizeti a lejárt állampapírok tulajdonosait átutalva a pénzt azoknak a kereskedelmi bankoknál vezetett számláira. Ez a művelet viszont – olvasható Dedák írásában – a bankrendszerben fölös tartalékot képez, amely végső soron az MNB kéthetes kötvényállományában jelenik meg, amire a központi bank magas kamatot fizet.

A magyar állam téríti meg a Magyar Nemzeti Bank által a kéthetes kötvényállomány után fizetett kamatból eredő veszteséget. Így a megnövekedett fölös kereskedelmi banki tartalék költségei a büdzsét terhelik. Ezzel a tétellel együtt számolva kaphatunk tehát reális képet Dedák István szerint arról, hogy mennyibe is került hazánknak az IMF-hitel.

Fontos kiemelni azt is, hogy az MNB-nél az IMF-től felvett kölcsönnel megnövekedett a tartalékok szintje, de ennek kihelyezése a jegybanknak jóval kevesebb hozamot eredményez (meg van határozva, hogy a központi bank hol helyezhet ki forrásokat, és ennek kamata alacsonyabb), mint amennyit fizetnie kell a kéthetes kötvényállományért, így mindenképpen vesztesége keletkezik. Még akkor is, ha a jegybanki alapkamat tavaly megindított csökkentése fokozatosan enyhít ezen. A költségvetés valódi kamatterhének megállapításában figyelembe kell venni a jegybank eredményében bekövetkezett változásokat is – mutatott rá Dedák István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során