Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Január 11. 15:01, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Többfelé veszélyes a levegő minősége

Többfelé veszélyes a levegő minősége

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.

Azt írták, hétfőn veszélyes volt a levegő minősége Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren az NNK levegőhigiénés értékelése alapján.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést.

Az NNK közleménye szerint négy település - Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya - levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. Emellett tizenhét település levegőminősége kifogásolt volt.

Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján kedden a többfelé - elsősorban a Tiszántúlon - megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát. Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbíthatják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit és növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát - írták.

Hozzátették: az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák - lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.