Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2012. Február 28. 09:55, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Töreki Imre nagykorú lett

Töreki Imre nagykorú lett

Töreki Imre a Szanyi Bokréta Néptácegyüttes művészeti vezetője két éve töltötte be 70. életévét.Akkor a szanyi művelődési házban hatalmas meglepetés szülinapi partit rendeztek tiszteletétre.Azon részt vettek kollégái, a megyei és országos néptánc mozgalom vezetői, valamennyi Bokrétás, több megyei tánccsoport és családtagjai is.

Ezek után nem sejthette Töreki Imre, aki szökőévben született február 29-én, hogy 18. alkalommal ünnepelt születésnapján –nagykorúvá válása alkalmával- táncosai ismét felejthetetlen ünnepet rendeznek számára.
A táncosok lázasan készültek, és a művelődési ház színpadának függönye mögött várták az ünnepeltet. Megjelenésekor szétgördült a függöny, és a tanítványok hihetetlen odaadással fergeteges táncot mutattak be, majd az aktuális zenélő és tűzijátékot okádó torta átadása mellett, más ajándékokkal is elhalmozták.
A köszöntés után a késő estébe nyúló vidám hangulatú beszélgetés, mulatozás vette kezdetét Greznár Zoltán és zenekara közreműködésével.

Töreki Imre életútja:
Vág községben sszületett 1940 február 29-én. Általános iskola utáni tanulmányai: Csornai Hunyadi János Gimnázium latin tagozat. Tanárképző Főiskola Pécs mezőgazdaságtan szakos tanár, Tanárképző Főiskola Szombathely, népművelő szak, Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Kar népművelő.
Felesége Rajki Matild matematika-fizika szakos általános iskolai tanár. Gyermekei: Imre tv. operatőr, Stefánia tanár.
Szanyban 1961 óta dolgozik, előtte VB. titkár volt Rábasebesen. Az ifjúsággal való foglalkozást már diákkorában kezdte Jászai László tanítója mellett., majd Szanyban már hivatásszerűen folytatta.
A Bokréta.együttest 1964 óta vezeti. Az együttessel minden rangos hazai fesztivál mellett bejárta 31 ország fesztiváljait. Több megyei országos és hazai elismerés tulajdonosa. (Népművelési Díj, Életmű Díj, Szany Diszpolgára) Publikációi, cikkei a honismeret, népi szociológia területén születtek. Legutóbb megjelent könyve: a Szanyi kincsestár, összefoglaló Szany nagyközség történetéről, kutatási inspirációkra sarkallja a honismeret után érdeklődőket.. Általános iskolai tanárként nemzedékeket nevelt a haza és a szűkebb haza, a Rábaköz és Szany szeretetére. Tanítottrajzot, történelmet, irodalmat, mezőgazdasági ismereteket, technikát éneket. Jelenleg az Allegro Művészetoktatási Alap Intézmény (Várpalota) szanyi tagozatának művészetoktató tanára.

Töreki Imre tanár úrnak szívből kívánunk családja, szerettei, bokrétásai körében még hosszú ideig egészségben és sikerekben gazdag, mosolygós mindennapokat.


Tóth Imre
(volt tanítványa és bokrétás)

Címkék: szany

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 05. 16:04, vasárnap | Helyi

Sok kárt okozott a szombati szélvihar

Szombaton hajnalban adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga riasztást Győr-Moson-Sopron vármegyére.

2023. Február 05. 10:00, vasárnap | Helyi

A csornai rendőrök befejezték a kónyi kamionbaleset vizsgálatát

Ittas volt az 56 éves sofőr.

2023. Február 04. 10:00, szombat | Helyi

Március 1-től teljesen átalakítják a háziorvosi ügyeleti rendszert a megyénkben

Megyénk háziorvosait már tájékoztatták a várható változásokról.

2023. Február 03. 16:00, péntek | Helyi

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható szélviharok miatt

A későbbiekben piros vészjelzés kiadása sem kizárható.