Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Szeptember 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Történelmi lépés előtt Magyarország - indul a cseh-szlovák-magyar rendszer

Történelmi lépés előtt Magyarország - indul a cseh-szlovák-magyar rendszer

Indul a cseh, a szlovák és a magyar másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolása, amelynek legfőbb hatása optimális hálózati kapacitáskihasználás és hatékonyabb, rugalmasabb másnapi határkeresztező villamosenergia-kereskedelem − mondta a Napi Gazdaság Medveczki Zoltán, a börzét üzemeltető HUPX Zrt. vezérigazgatója.

A piac-összekapcsolás egy olyan villamosenergia- és az annak szállításához szükséges határkeresztező átviteli kapacitásallokációs mechanizmus, amivel a piacintegráció megvalósítható a másnapi (szállítási napot megelőző napi) időtávon. Az integráció növelésének − így a piac-összekapcsolás bevezetésének is − potenciális előnyei vannak: nemzeti és nemzetközi érdekeket is szolgál, növekedhet az ellátásbiztonság, rugalmasabbá válhat a villamosenergia-kereskedelem, kezelhetőbbé válhatnak a szűk keresztmetszetek. Mindezek a fogyasztók érdekeit is szolgálják, hiszen az összekapcsolás után a másnapi piac likviditása tovább emelkedhet, ami egyértelműen csökkentheti a kockázatokat.

Az elmúlt időszakban átlagosan 18-19 ezer megawattórás napok voltak a HUPX-en, az említett piacintegrációnak köszönhetően azonban jelentős forgalombővülésre számítunk, a következő években 25-30 ezer MWh napi mennyiség várható. A másnapi piac stabilitása visszahat a hosszabb távú ügyletekre is, ezek kilengései is csökkennek majd. A nyugat-európai nagy piac-összekapcsolások hatására például Hollandiában 150 ezer MWh feletti forgalom alakult ki az árambörzén.

Magyarország földrajzi helyzetéből adódó csomópont szerepének erősödésével nem elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül elérjük a 100 ezer MWh napi forgalmat, ebben az esetben tulajdonképpen a teljes magyarországi fogyasztás megfordulna a napi platformon.

A külkereskedelemhez korábban bizonyos aukciókon keresztül határkeresztező kapacitásjogokat kellett szerezni. A kedden induló rendszerben azonban már a cseh, a szlovák és a magyar termelők közösen biztosítanak kínálatot a piacoknak, a nagyobb verseny pedig növeli majd az ellátásbiztonságot is. A nemzetközi villamosenergia-hálózat átviteli képességének korlátját továbbra is figyelembe veszik majd, de a szállítási jogok kiosztása hatékonyabbá válik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: