Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább hízik a KIH-gömböc

Tovább hízik a KIH-gömböc

A cél, hogy egyszerűsítsük az államigazgatás rendszerét, és minden tárcához egy központosított háttérintézmény tartozzon - hangzott el kedden, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) rendezett sajtótájékoztatón. Navracsics Tibor szerint fel kell számolni a bürokrácia kafkai gépezetét, mert az állam csak így kerülhet közelebb polgáraihoz. Az integrációra jó példa közigazgatási tárca mögött álló szuperhivatal, a KIH, ami március 1-től a Nemzeti Államigazgatási Hivatalt is magába olvasztotta.

'Azért hoztuk létre 2010 nyarán, kora őszén a KIM-et, hogy a magyar államigazgatást idővel egy verseny- és fejlődőképes rendszerré alakítsuk, ami nyit a lakosság, a civilek felé és nem gátja, hanem előmozdítója lesz a kapcsolatteremtésnek - emlékeztetett a sajtótájékoztató elején Navracsics Tibor.

A közigazgatási miniszter szerint nyugat-európai mintákat követve korszerűsíteni és egységesíteni is tudták az intézményrendszert: a megyei intézményközpontok, 175 járási hivatal és a több mint 300 kormányablak kialakításával egy transzparens, a korábbinál ésszerűbben működő szervezetet alkottak meg. 'Fel akartuk számolni a bürokrácia kafkai gépezetét, egyszerűbb rendszerre törekedtünk' - fogalmazott Navracsics Tibor, ezzel mintegy megindokolva a minisztériumi háttérintézmények összevonását; hozzátette, a közigazgatási reform során arra törekedtek, hogy minden tárca a lehető legkisebb infrastruktúrával működjön.

Bíró Marcell közigazgatási államtitkár számokkal is illusztrálta a tisztulási folyamatot: mint elmondta, s a Magyary-program 12.0-ban már minden tárcához csak egy 'középirányító szervet' társítanának, ami jogalkotó minisztériumok döntéseit ülteti át a gyakorlatba - koordinál, egyeztet a közigazgatás más szerveivel, biztosítja a jogszabályok végrehajtását is. 'Eddig is jelentős eredményeket értünk el az intézményrendszer egyszerűsítésében - 600-ról 300-ra redukáltuk a háttérintézmények számát, s dolgozunk a korábbi ad hoc személyzeti szabályok átalakításán egységesítésén' - fogalmazott Bíró, aki szerint Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében zajló szervezet-átalakítás 'egyik gyümölcse'.

A KIH eddig is jó példája volt az integrálásnak: a szervezet korábban öt háttérintézményt szippantott magába, köztük a Wekerle Sándor Alapkezelőt, a KIM igazságügyi szolgálatát és az Ecostat Kormányzati Hatásvizsgálati Központot. A központosított irányító szerv a Nemzeti Államigazgatási Központot (NÁK) is elnyeli - Csonka Ernő, a KIH vezetője szerint ez azonban egyértelmű előnyökkel jár - a kormányablakok munkáját eddig külön segítette-koordinálta a két hivatal, most azonban egy helyről érkeznek majd az információk, nem lesz szükség az intézmények közti egyeztetésre. Mindezzel jelentős összeget lehetett megspórolni, legalább 250 millió forint szabadult fel az egymást átfedő posztok, vezetői megbízatások felszámolásával- de a KIH azzal is nyer, ha a korábbinál nagyobb tételben tehet megrendeléseket, felelt az Orientpress kérdésére Csonka.

A hivatalvezető ugyanakkor hangsúlyozta, senkit nem fognak elbocsátani az átszervezések miatt - a NÁK korábbi szerkezete és állománya pedig nem szűnik meg, csupán néhány osztály kerül majd át a KIH székházába. A bővülő hivatal Csonka elmondása szerint 16 európai uniós projekt vezetéséért s ezzel együtt mintegy 25-30 milliárdos forrás elosztásáért felel majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.