Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Június 03. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Tovább javul a járványhelyzet Szlovákiában

Tovább javul a járványhelyzet Szlovákiában

Továbbra is javul a járványhelyzet Szlovákiában, csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma, amely átlagban napi 250 alá csökkent

- jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Matej Misík, a szlovák Egészségügyi Elemző Intézet (IZA) vezetője.

Misík rámutatott: várhatóan néhány napon belül eléri az egymilliót azoknak a száma, akik mindkét oltást megkapták, azoknak az aránya pedig, akik legalább egy oltást kaptak, a 16 évnél idősebbek körében megközelíti a 40 százalékot.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig 1 millió 771 ezren kaptak legalább egy oltást, és közülük közel 882 ezren már a másodikat is. Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták, a jövő hét hétfőtől ez a kínálat a Szputnyik V oltóanyaggal bővül.

A szlovák egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint az ország 19 ezer adaggal rendelkezik a Johnson & Johnson gyártotta egyadagos oltóanyagból is, ennek használatát azonban egyelőre nem kezdték el.

Szlovákiában három hónapja kezdtek javulni a járványügyi adatok, és május végére az újonnan kimutatott fertőzöttek napi száma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza. Hasonló tendenciát mutat a kórnak tulajdonított halálesetek száma is.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint jelenleg mintegy háromszáz embert kezelnek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig kedden 13-mal, 12 366-ra emelkedett. Kedden mintegy 5 ezer PCR-tesztből valamivel több mint 2 százalék bizonyult pozitívnak. A hivatalos járványügyi adatok javulásának tükrében folytatódik a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett korlátozások enyhítése is.

Címkék: járvány, szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.