Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Január 09. 04:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországba és Szlovéniába

Továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországba és Szlovéniába

Továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországba és Szlovéniába, csak az új évben valamivel több mint 20 ezren lépték át a horvát-szlovén határt.

Horvátországba csütörtökön 21 óráig 1884 migráns érkezett. A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 575 470 embert vettek nyilvántartásba.

A horvát-szlovén határt szerdán 2550, csütörtökön 2337, pénteken 12 óráig pedig újabb 916 migráns lépte át.

Szlovéniában - legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 399 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, csak az újévben 20 360-at.

Ljubljana néhány nappal ezelőtt a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok összeírását kérte Zágrábtól, és jelezte: amennyiben nem kapnak listát a bevándorlók pontos adataival, nem fogadják őket.

Szlovén ellenzéki és kormánypárti képviselők pénteken aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Németország és más európai uniós országok, amelyek a migránsokat fogadják, miután visszautasítják menedékkérelmüket, visszaküldhetik őket Szlovéniába, mert a bevándorlók fele Szlovénián keresztül érkezett Nyugat-Európába.

"Szlovénia egyre nagyobb veszélyben van a migrációs válság miatt" - mondta Branko Grims, a nemzetbiztonsági és hírszerzési bizottság jobboldali ellenzéki elnöke, a bizottság zárt ülése után újságíróknak.

"Amennyiben ezek az országok visszaküldik a migránsokat Szlovéniába, az katasztrófához vezet" - hangsúlyozta Grims, majd hozzáfűzte: nem elégedett a kormány azon döntésével, miszerint majd nem fogadják őket, mert szerinte nyomásnak lesznek kitéve, és Szlovénia nem fogja tudni más országoknak a balkáni útvonalon visszaküldeni a közel-keleti bevándorlókat.

"A szomszédos országok már bizonyos módon kizártak minket Schengenből, a határellenőrzés a szlovén-osztrák határon pedig szigorúbb, mint mikor Szlovénia még Jugoszlávia tagja volt" - szögezte le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).