Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2017. Szeptember 22. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Továbbra is népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Továbbra is népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Az idénymunkások alkalmazásának legcélszerűbb módja.

Az egyszerűsített foglalkoztatás népszerűsége továbbra is töretlen, hiszen a munkáltató szempontjából előnyös, hogy nagyon egyszerű a bejelentése, alacsony az adóterhelése és rugalmasan alkalmazható idényjellegű munkák esetén. Győr-Moson-Sopron megyében idén eddig több mint harmincezer munkavállalót alkalmaztak egyszerűsített foglalkoztatással.

Az őszi betakarítások idején a gazdálkodóknak több munkaerőre van szükségük, mint máskor. A legjobb megoldás az átmeneti létszámnövelésre az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás, amely az idénymunkások alkalmazásának legcélszerűbb módja.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait mezőgazdasági, valamint turisztikai idénymunkára, illetve alkalmi munkára lehet alkalmazni. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltatónak a munkaviszony minden naptári napjára, munkavállalónként mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forint, alkalmi munka esetén 1000 forint, filmipari statiszta alkalmi munkája esetén pedig 3000 forint közterhet kell fizetnie. A befizetést a foglalkoztatást követő hónap 12-éig kell teljesíteni a NAV Egyszerűsített foglalkoztatásból eredő közteher befizetések 10032000-06057763 beszedési számlájára.

Egy munkáltató mezőgazdasági idénymunkára ugyanazt a munkavállalót maximum 120 napra alkalmazhatja egyszerűsített foglalkoztatás formájában egy naptári éven belül. A feleknek elég szóban megállapodniuk, de a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-nál a foglalkoztatást.

A bejelentést a munkáltató teljesítheti a 17T1042E jelű, NAV honlapjáról letölthető elektronikus adatlap beküldésével, telefonon a 185-ös számon, valamint mobilalkalmazással.

A bejelentést szigorúan a munkavégzés kezdete előtt kell teljesíteni, és a módosításra, visszavonásra a bejelentéstől számított 2 órán belül van lehetőség. Az a munkáltató, amelyik nem jelenti be idénymunkása foglalkoztatását, bírságra számíthat, amelynek kiszabásakor a NAV az eset valamennyi körülményét mérlegeli.

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly több mint kétszázezer esetben jelentettek be a NAV-hoz a munkáltatók egyszerűsített foglalkoztatást. 2016-ban 3400 munkáltató mintegy 38 ezer főt foglalkoztatott így, míg idén augusztus végéig 3600 munkáltató mintegy 31 ezer alkalmazottat. Ezen belül – a bejelentések alapján – a munkavállalók 89 százalékát alkalmi munkára foglalkoztatták, a mezőgazdasági idénymunka részaránya 10 százalék.

További részletek a NAV honlapján (www.nav.gov.hu), a 46. számú információs füzetben olvashatók.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 16:14, péntek | Helyi

Balesetet okoztak, és elhajtottak a helyszínről

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2022. Augusztus 12. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Augusztus 12. 09:00, péntek | Helyi

Újfajta telefonos trükkös módszerrel próbálnak pénzhez jutni csalók a megyében

Rendőrségi felhívás.

2022. Augusztus 11. 16:00, csütörtök | Helyi

Még fel sem szerelték Kónyban a szabadtéri sporteszközöket, de már megrongálták a frissen bebetonozott tartócsavarokat

Az önkormányzat a jóakaratú helyiek figyelmét és segítségét kéri.