Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 30. 09:48, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Trenkwalder: 17,4 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a harmadik negyedévben

Trenkwalder: 17,4 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1855 forint volt, ami 17,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1579 forinthoz képest.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel az elemzésében.

Míg Észak-Magyarországon 1600 forint körül, a többi régióban 1700-1900 forint között alakul az átlagos fizikai órabér. Közép-Magyarországon és a fővárosban viszont az átlagos órabérek már meghaladták a 2500 forintot is.

A közleményben Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója ismertette, a fogyasztói árindex csökkenésének köszönhetően a béremelés üteme több mint egy év után újra előzni kezdte az inflációt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 12,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, vagyis a fizikai munkabérek reálértéke már mintegy 5 százalékkal nőtt a 12 hónappal ezelőttihez képest. Az előrejelzések alapján arra lehet számítani, hogy a következő negyedévekben tovább nő majd a fizikai dolgozók keresetének vásárlóértéke - jelezte a szakember.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2023 harmadik negyedévében átlagosan 9,2 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben megjegyezte, hogy sok vállalkozásnál a megnövekedett költségek miatt a folyamatos működés biztosítása az elsődleges cél. A fogyasztói árindex fokozatos csökkenése mellett azonban várhatóan az év végére ebben a kategóriában is megkezdődhet a reálbérek fokozatos emelkedése.

Fotó: Pixabay

Címkék: bér, dolgozó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.