Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. November 09. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság

Trükkös csalásokra figyelmeztet a rendőrség

Trükkös csalásokra figyelmeztet a rendőrség

Új módszerrel dolgoznak a csalók!

Trükkös módszerrel elkövetett csalásokra figyelmeztet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A bűncselekményeket a Mátrix Projekt keretében vizsgálja a rendőrség. Az anyagi javak biztonsága, illetve az áldozattá válás megelőzése érdekében a prevenciós szakemberek az alábbiakra hívják fel a figyelmet:

A trükkös elkövetők különböző módszereket vetnek be annak érdekében, hogy a megszerezni kívánt pénzt bezsebelhessék kiszemelt áldozatuktól. Ennek egyik formája, hogy telefonon jelentkeznek be a későbbi sértetteknél, és banki alkalmazottnak adják ki magukat. Elmondják, hogy a hívott fél bankszámlájához jogosulatlanul hozzáfértek. Tévedésbe ejtik áldozatukat azzal, hogy a számláról idegenek bizonyos pénzösszeget utaltak el. Hosszas beszélgetés során rábeszélik a számla tulajdonosát, hogy a további – idegenek utalásával járó – pénzvesztést meg lehet akadályozni egy letöltött (úgynevezett távoli asztali kapcsolatú) internetes programmal. Amikor ezt a jóhiszemű számlatulajdonos megteszi, a csalók hozzáférnek a bankszámlához, ahonnét ezt követően szabadon utalhatnak el pénzt maguknak.

Figyelem! A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, így a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan információkat is közölhetnek, amelyek valóban a bankszámlához kapcsolódhatnak!

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság legfontosabb tanácsai annak érdekében, hogy ne váljanak csalók áldozatává:
- Ne döntsenek egyedül, minden esetben kérjenek egy kis időt, és azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
- Legyen gyanús, ha telefonon, SMS-ben, e-mailben vagy közösségi oldalon kérik az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavukat vagy PIN-kódjukat!
- A pénzintézetek e-mailben, telefonon, SMS-ben soha sem kérnek jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat!
- Hívják fel a bankot, amelyre az ismeretlen telefonáló hivatkozik!
- Soha ne telepítsenek olyan programot számítógépükre vagy telefonjukra, amit nem ismernek, különösen egy ismeretlen kérésére!
-Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal jelentsék be a rendőrségnek!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás