Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2015. Március 16. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt

Tudnivalók egy erdei kirándulás előtt

Tudnivalók egy erdei kirándulás előtt

A tavasz beköszöntével egyre többen igyekeznek a szabadba.

Szerencsére az egészséges életmóddal összefüggő erdei turisztikai és a szabadidős tevékenységek révén egyre több látogató keresi fel a hazai erdőket. Annak érdekében, hogy a kirándulót ne érje meglepetés, ugyanakkor az erdőben zajló munkák zavartalanok legyenek, továbbá ez erdei életközösség háborítatlansága fennmaradjon, az alábbiakban összegyűjtöttük az erdő látogatásának legfontosabb szabályait.

Üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan az erdőben mindenki saját felelősségére ott tartózkodhat, az erdei úthálózatot szabadon használhatja. Kivételt jelent az erdősítések (2 m-nél alacsonyabb fiatal erdő) területe és az erdőrezervátumok magterülete, amelyeken az áthaladás csak jelzett turistaúton történhet. Az állami erdőgazdaságok a Bejárható Magyarország Program keretében kiemelt figyelmet fordítanak a jelzett turistaút hálózat fejlesztésére. Ezeket a gyalogosokon kívül csak abban az esetben használhatják a lóval és kerékpárral közlekedők, ha az együttes használat külön jelzéssel megjelölésre került. Ettől eltekintve lóval és kerékpárral csak az arra kijelölt utakon lehet közlekedni (lovas útvonalak, kerékpáros útvonalak). A 24 órán túli tartózkodáshoz, táborozáshoz, sátrazáshoz és sportrendezvény (pl. teljesítménytúra) szervezéséhez be kell szerezni az erdőgazdálkodó hozzájárulását, védett területen pedig a természetvédelmi hatóság engedélyét is.

Az erdő látogatásának korlátozására több okból is szükség lehet. A védett természeti értékek háborítatlansága érdekében a fokozottan védett területekre a jelzett turistautak kivételével csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet belépni.

A vadászattal kapcsolatban főszabályként elmondható, hogy napnyugta előtt és napfelkelte előtt egy órával már nem ajánlatos az erdőben tartózkodni, mert balesetveszélyes, és zavarjuk a lesen várakozó vadászt is. A vadászattal kapcsolatban elrendelt további látogatási korlátozásokat az illetékes vadászatra jogosult köteles közzé tenni. Létezik több olyan tanösvény is az országban, amely a vadászati főszezonban (ősz-tél) nem látogatható, erre a terepen tábla figyelmeztet, illetve érdemes indulás előtt információt kérni a vadászatra jogosulttól.

Az erdőgazdálkodó a balesetveszély elkerülése érdekében, a fakitermeléssel érintett utakon korlátozhatja az erdő látogatását. Ugyanilyen okokból a havária események (pl. jégtörés, széldöntés, stb.) idején történhet korlátozás, melyre legutóbb 2014. december elején láttunk példát az ország több megyéjében.

Fokozott tűzveszély esetén az ország egészére vagy egy meghatározott erdőre, az országos média útján, tűzgyújtási tilalom rendelhető el. A tilalom vonatkozik az erdő határától számított 200 m-es körzetre is, és erdőbe történő belépés korlátozására is sor kerülhet a balesetveszély miatt (például valaki bent reked az égő erdőben).

Erdőben quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral tilos közlekedni, egyéb járművel - ide értve az gépkocsit, a lovas kocsit és a kerékpárt - pedig csak az arra kijelölt úton, vagy külön engedély alapján szabad.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 17:17, vasárnap | Helyi

Lopás miatt keresik ezt a férfit a rendőrök

A nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

2022. Augusztus 12. 16:14, péntek | Helyi

Balesetet okoztak, és elhajtottak a helyszínről

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2022. Augusztus 12. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Augusztus 12. 09:00, péntek | Helyi

Újfajta telefonos trükkös módszerrel próbálnak pénzhez jutni csalók a megyében

Rendőrségi felhívás.