Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Május 21. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Gastro.hu

Tudunk-e lángost, sült halat, fagyit enni nyáron a Balatonon és az egyéb kirándulóhelyeken?

Tudunk-e lángost, sült halat, fagyit enni nyáron a Balatonon és az egyéb kirándulóhelyeken?

Július 1-től élőben kell bejelentenie minden vendéglátó egységnek, hogy mit és mennyit esznek a vendégek.

Megcsappanhat a balatoni büfék száma júliustól, jön a kötelező adatszolgáltatás.
A szálláshelyek után most a vendéglátósok kötelező NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatszolgáltatására kerül sor, a határidő 2023 július elseje. Ez egyes vélemények szerint közel 38,000 vendéglátóipari egységet érint. Azok a szolgáltatók, akik a működési feltételnek nem tudnak eleget tenni, nagy bajba kerülhetnek.

A nagyobb éttermek biztonságban vannak, a kisebbek kitettebbek

A nagyobb kapacitással üzemelő éttermek legtöbbje már rendelkezik a megfelelő éttermi szoftverrel, így ők biztonságban vannak. A helyek több mint fele, jellemzően a kisebbek azonban nincsenek felkészülve az átállásra, ők nem rendelkeznek NTAK-kompatibilis megoldással. Ez azért óriási gond, mert ha ezek az éttermek, kávézók, büfék az utolsó pillanatra hagyják a szoftver beszerzését, a gyártónak nem lesz elegendő kapacitása teljesíteni az összes beérkező igényt. Így még az is előfordulhat, hogy nem tudnak majd határidőre adatot szolgáltatni.

„Szinte az összes vendéglátóhely számára kötelező lesz július 1-től adatot szolgáltatni az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) számára. Sok hely az utolsó pillanatig halogatja a kötelezettséget, ettől azonban mindenkit óva intenék, a tomboló nyár közepén ugyanis a szabadságok és az esetleges eszköz- és kapacitáshiány miatt lehet, hogy ez okozza majd a vesztüket”- fogalmazott dr. Kovács t Lóránt, a Gastro.hu alapítója.

A Gastro.hu friss felméréséből kiderül, hogy a válaszadók majdnem felének nincs NTAK- kompatibilis megoldása. Jelenleg ötvenhárom olyan szoftver létezik, ami alkalmas lehet az NTAK számára, viszont számolni kell a bevezetésük idejével. A jelenlegi magyar piacon tíz szoftvergyártó cég adja a piaci lefedettség közel kilencven százalékát, így a közkedvelt megoldásoknál nagy leterheltségre kell számítani. Érdemes előre gondolkodni és már most partnert választani – a megfelelő partner választásában a Gastro.hu segítséget tud nyújtani.

Az NTAK (MTÜ Zrt) biztosít ingyenes szoftvert is, ugyanakkor látni kell, hogy annak vannak kötöttségei: csak online lehet használni (állandó és stabil internet kapcsolat szükséges hozzá), illetve egy nyomtatót lehet hozzá csatlakoztatni, de bankkártya-terminált nem.

Mi, a gastro.hu keretein belül megpróbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy az éttermek minden szükséges tudás birtokában legyenek és ne okozzon problémát az átállás. Napi rendszerességgel kell majd adatot szolgáltatni az NTAK felé. Ahhoz, hogy ez ne legyen extra, többórás időtöltés egy fárasztó munkanap végén, éttermi szoftver szükséges. Kiemelt veszélyben vannak a balatoni büfések, ahol jellemzően nem használnak digitális eszközöket”- árulta el dr. Kovács t Lóránt.

Regisztrálnia mindenkinek kötelező– de sokan még ezt sem csinálták meg.

Minden étterem, büfé, cukrászda, kávézó, italbolt, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem számára kötelező a regisztráció, a termékkínálat rögzítése, majd a valós idejű adatszolgáltatás. A helyek fele nem regisztrált még.

- Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban.– fakadt ki a Telexnek Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője a közelgő új szabályozásról.

Van, aki szerint a vendéglátásban égszakadás-földindulás készül. Az adminisztrációra eltérően lehet reagálni: lesz, aki bezár, mert már nem bírja, más csökkenti a kínálatot, hogy egyszerűsítse az adminisztrációt, más pedig majd kiírja majd, hogy elnézést, de ezért lett lassabb a kiszolgálás.

Még az is egyszerűbb lenne, ha a mindenki által használt „pincércetliket”, amin megvannak a rendelések, elég lenne utólag lekönyvelni, de a rendszer valós idejű adatokat kér, szinkronban a kasszával.

Zsuffa Péter azt mondja, minden munkafolyamatra egyedül van, és a célja az, hogy a lehető legtöbbet kihozza az összetevőkből, profi és udvarias kiszolgálással. „Ez az új követelmény azonban az eredményesség, a színvonal, a kiszolgálási minőség, illetve a hatékonyság romlását eredményezi. Egyszerűen nem lesz lehetőségem odatenni magam 100 százalékban, hanem majd adatokat szolgáltatok helyette.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.