Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Július 10. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: saját

Túlélő tippek kánikula idejére

Túlélő tippek kánikula idejére

Vannak a napimádók és vannak a napkerülők! Ha az utóbbi csoportba tartozol, akkor ez a cikk neked szól.

Nem mindenki boldog a 32 foktól és a perzselő napsütéstől, vannak, akik rosszul viselik a hőséget. Lelassulnak, képtelenek gondolkodni, gyengévé, hisztissé válnak. Feszít a láb, dagad a boka, tágulnak az erek, a legkisebb mozgástól is gyorsul a szívverés és egyre jobban fogy a türelem. Persze a legjobb lenne vízparton "túlélni", vagy egy hűvös szobában olvasgatni, filmet nézni 3 hónapig, de nyilván ezt te sem nem engedheted meg magadnak. Ha te is így érzel, akkor ez a cikk neked szól, biztosan találsz pár túlélő tippet, amit hasznosítani tudsz.

Ami a ruházatot illeti, felejts el mindent, amiben műanyag vagy bármilyen szintetikus anyag található. A pamut, a vászon és lenvászon ruhák a legjobbak, hiszen a bőröd is tud lélegezni alatta. Ha zavar, hogy átüt a ruhádon az izzadtság, akkor érdemes egy próbát tenni egy hűsítő lycra anyagú ruhával, aminek az érintése kellemes hűvös a bőrnek. Ebből is inkább a szellősebb szabásút válaszd, ne tapadjon rád, járjon a levegő alatta.

A melegben mindenki izzad, ne legyen illúziód, ez nem a te egyedüli "kiváltságod". Az izzadás a szervezeted teljesen normális reakciója, amit nem tudsz szabályozni vagy megszűntetni, de sokat tehetsz azért, hogy elviselhetővé tedd. Zuhanyozz reggel és este, használj jó minőségű deót, dezodort, ami az izzadást nem gátolja, de a kellemetlen szagok kialakulását igen. Ez ma már alap, de azért megemlítem: szőrtelenítsd a hónaljadat, ezzel sokkal jobban karban tudod tartani az izzadást és a kellemetlen szagok kialakulását. És ez nem csak a nőkre vonatkozik, a férfiak is bátran borotválják le a szőrt ezen a bőrfelületen és két-három naponta ismételjék meg, és persze használjanak deót, dezodort. Mindenkinek jobb lesz, garantálom.

Alváshoz is pamutlepedőt, pamut ágyhuzatot használj. Ebben a hőségben takarónak is elég lehet egy lepedő. A fejed alá antiallergén vagy tönkölybúza párnát tegyél, semmiképp se olyat, amiben csak poliészter töltet található, mivel ezektől garantáltan még jobban fogsz izzadni.

A kánikula sokadik napján, amikor már a lakás is átmelegedett érdemes villanyoltás után kitárni az ablakot, hogy az éjszakai, hajnali hűvösebb levegő átjárja a lakást. Ha sok a szúnyog, akkor szúnyogháló nélkül ez elég veszélyes vállalkozás, de be lehet vetni az elektromos szúnyogriasztó készüléket. Eső után is hűvösebb a levegő, ezt is kihasználhatod a szellőztetésre.

A lakásban a lehető legkevesebb hőtermelő gépet használd, ha lehet ne süss hosszasan a sütőben, a szárogató gép helyett pedig inkább teregess, amíg tart a kánikula. Ha van klíma a lakásban, akkor is gondolt át a fenti gépek használatát, hogy a villanyszámlát látva ne kapj szívrohamot a jövő hónapban.

Egyéb rapid tippek:

  • Legalább napi 2 liter folyadékot fogyassz, a legjobb választás a víz. Ez a mennyiség nem kőbevésett, általánosan, mindenkire vonatkozó mennyiség. Testsúlytól, egyéni szükségletektől, kortól, a meleg mértékétől függően 3-4 literre is nőhet a szükséges folyadékszükséglet, főként fizikai igénybevétel során.
  • A kánikulában kerüld a húsos, tojásos ételeket, mert ezek vezethetnek legkönnyebben szalmonellához. Részesítsd előnyben az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket. Ha folyadékban gazdag élelmiszereket választasz, akkor a szükséges folyadékmennyiségnek akár 1/3-át beviheted a táplálékkal.
  • Meleggel a meleg ellen! Bármilyen furcsán hangzik a melegben jobb a meleg leves vagy meleg tea, mint a hideg jeges víz, limonádé vagy üdítő. A meleg italokkal beindíthatod szervezeted önhűtő funkcióját! A túlhűtött, jeges italokkal pedig beindíthatod a torokgyulladásod.
  • A hőguta vagy napszúrás fokozott veszélye miatt délelőtt 11 óra és délután 15 óra között lehetőleg ne menj a napra, különösen gyerekkel ne. Ha kell használj kalapot, vizes kendőt vagy esernyőt!
  • A napi ügyintézés, boltba, munkahelyre és egyéb helyre menet is elegendő időt tölthetsz a napon ahhoz, hogy a bőröd leégjen és elég káros UV sugarat gyűjtsön be egy későbbi esetleges bőrproblémához. Ha nyaralni mész, és napozol, akkor is ügyelj arra, hogy ezt ne 11 és 15 óra között tedd. Illetve mindenképp használj napvédőt, UV szűrős kozmetikumokat!
  • Mi a teendő, ha melletted ájul el valaki? Árnyékba kell vinni, hívj orvost, és igyekezz valamilyen módon hűteni a testét – pl. vízzel, legyezéssel. Ha eszméleténél van, akkor próbálj vele minél több nem cukros, nem alkoholos folyadékot itatni.
  • Ha klímát használsz ne legyen túl nagy a hőmérséklet különbség kint és bent között, hisz nem egészséges – még ha látszólag kellemes is – 30-35 fokból 21 fokba érkezni. (Ez nemcsak a lakásra, házra, hanem az autóra is vonatkozik.) A nagy hőmérséklet különbség megfázáshoz, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz vezethet.
  • Védd a szemedet is az UV-sugárzástól! Hosszú távon az UV-sugarak elősegítik a látásromlást, a sárgatest sorvadás és szürke hályog kialakulását.
  • Inkább világos ruhákat válassz! A sötét, főleg a fekete jobban magába szívja a meleget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.