Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 30. 16:11, vasárnap | Helyi
Forrás: Csiza-Pák Eszter

Tüntetés és élőlánc a befogadó állomás ellen

Tüntetés és élőlánc a befogadó állomás ellen

Két nap alatt kétszer demonstráltak Győrben a várostól néhány km-re tervezett menekülttábor ellen tiltakozók.

Pénteken a Megyeháza előtti téren tüntettek a résztvevők, szombaton pedig élőláncot alkotva, csendes megmozdulással fejezték ki nem tetszésüket a magyar kormány tervei ellen. Mindkét eseményen legnagyobb számban a tábor közelében lévő Vámosszabadi lakói vettek részt, de sokan eljöttek a megyeszékhelyről és a környező szigetközi, illetve csallóközi településekről is.

Pénteken szinte megtöltötte a győri Megyeháza előtti teret a Vámosszabadi határába, a Győrtől is mindössze néhány km-re tervezett idegenrendészeti befogadó állomás ellen tiltakozók tömege. Az eseményen több százan jelentek meg. Vámosszabadi lakói mellett többek között Kisbajcsról, Nagybajcsról, Győrzámolyról, illetve több győri kerületből is érkeztek tiltakozók. Az eseményen felszólalt Réti Csaba, vámosszabadi polgármestere, Lang Pál, az Innopharma Europe Kft. vezetője, Dr. Nágel József háziorvos, Huszár Imre Kisbajcs, Kamocsai Sándor Nagybajcs polgármestere, Vörös Gyula független győri önkormányzati képviselő, illetve több vámosszabadi lakó is. Különböző szempontokat figyelembe véve, mindannyian a tervezett létesítmény ellen emelték fel szavukat. A szónokok hangsúlyozták, azt szeretnék elérni, hogy a magyar kormány vizsgálja felül a döntését és a tervezett befogadó állomást olyan más helyszínen valósítsa meg, ahol kevesebb gazdasági és társadalmi kárt okoz.

Szombaton élőlánccal hívták fel a Győrben élők, sétálók figyelmét a tervezett létesítmény hatásaira. Az élőlánc a Megyeházától a Baross úton át, a Széchenyi tér érintésével a révfalui hídig ért, így szinte a teljes belvároson keresztül kígyózott. A csendes megmozdulásra nagyon sokan gyermekekkel együtt érkeztek. A résztvevők beszélgettek az utcán járókkal, akik közül sokan még nem is hallottak a kormány terveiről. A tiltakozók aktivistái szórólapokkal is tájékoztatták az embereket a demonstráció okairól.

A rendezvényeken lehetőség volt tiltakozó ívek aláírására. Az elmúlt két napban, a már meglévő több mint ezer aláírás mellé, újabb 2900 gyűlt össze, így összesen már csaknem 4 ezren jelezték szándékukat, hogy szeretnék, ha ez a tábor máshol valósulna meg.Mindkét megmozdulás békésen ért véget. A szervezők pénteken és szombaton is hangsúlyozták, hogy civil kezdeményezésről van szó és minden féle politikai párttól elhatárolódnak.

Mint ismert Pintér Sándor magyar belügyminiszter június 19-én jelentette be, hogy július 1-én, a magyar-szlovák határ közvetlen szomszédságában álló, meglévő, állami tulajdonú épületben nyílt idegenrendészeti befogadó állomás nyílik. A létesítményben, első körben 216, Magyarországon menekültstátuszt kérő illegális határátlépőt helyeznének el, mindaddig míg kérelmüket a hatóság el nem bírálja. A „nyílt tábor” besorolás lehetővé teszi az itt helyet kapó pakisztáni, afgán, koszovói-albán és más országokból érkezők számára a szabad ki-be járást az épületből, ezen kívül a magyar állam szállást, napi háromszori étkezést és zsebpénzt is biztosít számukra. Kovács Gyula, a bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális vezetője egy korábbi lakossági fórumon elmondta, azért van szükség egy új tábor megnyitására Magyarországon, mivel a jelenlegi táborok túlzsúfoltak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.