Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 14. 07:28, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tüntettek az állampolgársági törvény megváltoztatásáért

Tüntettek az állampolgársági törvény megváltoztatásáért

A hatályos szlovák állampolgársági törvény módosítását követelték annak a tüntetésnek a résztvevői, amely kedden délután zajlott le Rimaszombatban.

A nagygyűlésre, amelyet a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) rimaszombati járási vezetése szervezett, annak kapcsán került sor, hogy a szlovák hatóságok a napokban felszólították a 99 éves Tamás Aladárnét, helyi lakost, aki tavasszal felvette a magyar állampolgárságot is, hogy adja le szlovák személyi okmányait, mert a törvény értelmében idegen állampolgárság felvételével a szlovák állampolgársága megszűnt. A mintegy 200-250 résztvevő nyilatkozatot fogadott el, amelyben kiállnak Tamás Aladárné emberi jogai mellett, s követelik a szlovák állampolgársági törvény megváltoztatását.

Az Új Szó című napilap internetes honlapja, az Új Szó Online szerint a nagygyűlésen hat civil szervezet képviselői szólaltak fel, többségük szlovákul és magyarul is elmondta beszédét. A résztvevők főként Rimaszombatból és környékéről, a Balog völgyéből, valamint Losonc és Tornalja térségéből érkeztek. A résztvevők az akció végén meghallgattak és elfogadtak egy nyilatkozatot is, amelyben elítélték a szlovák állampolgárságot új módon szabályozó, tavaly júniusban elfogadott törvényt és annak rendelkezéseit.

A könnyített honosításról hozott magyar döntésre reagálva Robert Fico kormánya tavaly úgy módosította a szlovák állampolgársági törvényt, hogy az a szlovák polgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti az eredetit. Az állampolgársági „ellentörvényt” a Híd magyar-szlovák párt szeptemberben az alkotmánybíróságon támadta meg, de a testület eddig nem foglalkozott az üggyel. Tamás Aladárné Szűcs Ilona a szimpátiatüntetés részvevőit levélben üdvözölte; levelét is két nyelven olvasták fel.

Ismert, a szlovák belügyminisztérium megvonta Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozótól is szlovák állampolgárságát, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot. A révkomáromi férfi esete a magyar állampolgársági törvény nem sztenderd módosításának következménye – állította a szlovák külügyminisztérium állásfoglalásában, amely szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele miatt nem ellentétes az európai normákkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.