Városlista
2024. október 6, vasárnap - Renáta

Hírek

2024. Július 08. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: agrárszektor.hu

Turizmus ingyen: milliók látogatják a hazai erdőket

Turizmus ingyen: milliók látogatják a hazai erdőket

Valami elindult, de még van hova fejlődni.

Magyarországon a természetjárás, az erdei turizmus elmúlt másfél évtizedben tapasztalható fellendülési tendenciájának a 2019-2020-as COVID-időszak még nagyobb intenzitást adott: becslések szerint az addigi évi 35 milliós látogatói alkalom 25 százalékkal nőtt meg. A belföldi turizmus ezen kiemelkedő jelentőségű szegmensének legfontosabb infrastrukturális hátterét, az erdei turistautak, pihenőhelyek hálózatának meghatározó részét az állami tulajdonú erdészeti társaságok tartják fenn. E fenntartó tevékenységük közjóléti célú, hiszen az erdőket mindenki ingyen veheti igénybe.- írta az agrárszektor.hu

Túrázás, kirándulás, séta, terepfutás, kerékpározás: csak a legfontosabbak azok közül a szabadidős, sport- és rekreációs tevékenységek közül, amelyeknek a hazai erdők nyújtanak egészséges, természetközeli helyszínt. Az erdőkben töltött szabadidő mentális és testi előnyeiről, az egészségvédelem és betegségmegelőzés, sőt, a rehabilitáció területén mérhető eredményeiről ma már nemzetközi és hazai kutatások, tanulmányok tudósítanak. Magyarországon az erdőben megtett erdei túrák, séták számát évente mintegy 40-50 millióra becsülik. A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint Magyarország aktív korú lakosságának 48,7%-a túrázik legalább alkalmanként, míg Lengyelországban ez az arány 85%, Németországban pedig 76,4%.

Nem túlzás, hogy a klasszikus „népjólét” egyik, nemzetgazdasági dimenzióban is jelentős értéket képviselő eleme az erdőlátogatás és annak színtere, maga az erdő. A társadalmi szokások változása, az emberek természet iránti egyre nagyobb érdeklődése mellett Magyarországon az erdők turisztikai és közjóléti szerepét három további ok is erősíti. Egyrészt a magyar erdőtörvény az erdő látogatását mindenki számára ingyenesen biztosítja, másrészt a Bejárható Magyarország Program is erősítette a természetközeli turizmust, harmadrészt a közjóléti célú erdei infrastruktúra fenntartását és fejlesztését jelentős részben az állami tulajdonú erdészeti társaságok gazdálkodása finanszírozza, így a működtetés nem terheli a költségvetést.

Címkék: erdő, Túra, turista, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 06. 09:00, vasárnap | Helyi

Idén eddig 510 madarat gyűrűztek meg

Színes gyűrűs madárjelölések.

2024. Október 05. 19:00, szombat | Helyi

Az iskolai bántalmazás mindkét oldalán álltam már

Diákokat segítő meséhez adta hangját Kovács Patrícia, a népszerű színésznő.

2024. Október 05. 16:00, szombat | Helyi

Nem csak utalt, hitelt is vett fel a csalóknak

Ne dőljön be! Legyen körültekintő!

2024. Október 05. 13:00, szombat | Helyi

Változott a nyitva tartás a Lászlómajor Bemutató Majorságban

Téli nyitva tartás