Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 02. 14:43, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Ugrálóvár, faültetés, bográcsgulyás - majális volt Csornán

Ugrálóvár, faültetés, bográcsgulyás - majális volt Csornán

A demokratikus ellenzéki pártok szervezték a csornai majálist.

Mivel az önkormányzat semmilyen eseményt nem rendezett, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és az Együtt 2014-Szolidaritás hívta majálisra tegnap a csornaiakat a Premontrei parkba. Többen is nehezményezték, hogy az ünnep ellenére idén sem tették ki Csornán a zászlókat.

A rendezvény a „Köztársaság fája” elültetésével kezdődött. Az ötéves tölgyfát csak ideiglenes engedéllyel ültethették el a szervezők, mert a faültetés engedélyezését Dr Turi György polgármester a képviselő-testület következő ülése elé terjeszti. Amennyiben a testület elutasítja a kérelmet, a parkot eredeti állapotába vissza kell állítani.- állt a polgármester a levelében, aminek felolvasását az akkor már nagyszámú hallgatóság hangos derültséggel fogadta.

A parkba folyamatosan érkeztek a családok, a jó időt kihasználva a gyerekek egész délután játszhattak az ugrálóvárban, a minicsúszdán, a lengőtekével, rajzolhattak, célba dobhattak, közben egyre több lett a kifestett, majd izzadságtól maszatos arc. A szülők és a felnőttek közben hallgatták a Közéleti Kerekasztal előadóit, Szűcs Erika (DK) volt szociális és munkaügyi minisztert, Molnárné Sinkó Zsuzsannát az Együtt 2014-Szolidaritás megyei koordinátorát és Gőgös Zoltán (MSZP) volt földművelési és vidékfejlesztési államtitkárt. A vendégek három témakörben fejtették ki a véleményüket. A munka világával kapcsolatban hangoztatták, hogy a kormány folyamatosan meghamisítja a munkanélküliségi statisztikákat. Miközben fogy a munkahelyek száma, a kormány a foglalkoztatottak növekedésével dicsekszik. Azt azonban nem mondják el, hogy ennek nagy része éhbérért végeztetett közmunka. A Munka Törvénykönyv módosítása teljesen kiszolgáltatottá tette a dolgozókat, a társadalmi érdekegyeztetést teljesen felszámolták.

A demokrácia magyarországi állapotáról is lesújtó véleményeket fogalmaztak meg az előadók. A szociális jogok kikerültek az Alaptörvényből, ami gránitszilárdságúnak lett ígérve, de már egy év alatt négyszer módosították. Legtöbbször azért, hogy az Alkotmánybíróságon elbukott törvényeiket beírják az alkotmányba. hogy az Alkotmánybíróság ne is vizsgálhassa. A kormány semmilyen ellenőrzést nem tűr meg, ezért építette le a bíróságok, a sajtó, a nyilvánosság korábbi jogait, és létrehozta a terveit mindenben kiszolgáló hivatalokat, felesleges és káros presztízsharcokat provokál az Európai Unióval.

Mindhárman egyetértettek abban, hogy a kormányváltáshoz a lehető legszélesebb ellenzéki összefogásra van szükség, minden választókerületben közös jelöltet kell indítani, és el kell dönteni, hogy a közös vagy a külön listák szolgálják-e jobban a kormányváltást. A cél azonban nem egyszerűen a hatalom megszerzése, rezsimváltásra van szükség, az országot a jelenlegi tévútból ki kell vezetni és helyes irányba kell fordítani.

A fórum után a Pántlika Néptánc Együttes műsora ragadtatta vastapsra a nagyszámú közönséget. A műsor végére megfőtt a két üst gulyás, és míg a gyerekek játszottak, a felnőttek beszélgettek, elfogyott a gulyás is, megteltek az MSZP-s aláírásgyűjtő ívek az alapvető élelmiszerek árának 22%-os csökkentéséért, és kisorsolták a három szerencsés nyertest a Politikai Toto telitalálatos szelvényt kitöltői közt. A napot hangulatos zene zárta, amire többen táncra is perdültek.

Címkék: csorna, majális

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.