Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Július 06. 12:03, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Új jogszabályt javasol a gyermekek online szexuális zaklatásának felszámolására az Európai Bizottság

Új jogszabályt javasol a gyermekek online szexuális zaklatásának felszámolására az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság új jogszabályt javasol a gyermekek online szexuális zaklatásának felszámolására még az idén - jelentette be a belügyekért felelős biztos az Európai Parlament hétfői strasbourgi plenáris ülésén.

Az ülés napirendjén az Európai Parlament és a tagállami kormányokat tömörítő tanács ideiglenes áprilisi megállapodása szerepelt, amely a gyermekek online szexuális kizsákmányolásának megakadályozását célozza.

Az Európai Bizottság javaslata kötelezni fogja az internetes szolgáltatókat, hogy bejelentsék az ilyen jellegű bűncselekményeket - mondta Ylva Johansson.

Az ideiglenes megállapodásról közölte: ugyan elősegíti a bűntettek bejelentését a szolgáltatók részéről, biztosítva egyben az adatvédelmet, azonban csak köztes intézkedés.

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a gyermekbántalmazást ábrázoló képek és videók megosztása és cseréje az interneten, ami annak is tulajdonítható, hogy a szolgáltatók kevesebb ilyen bűncselekményt jelentettek be - közölte Ylva Johansson.

Hozzátette: a bejelentések 95 százaléka egy szolgáltatótól származott, tehát nem elég, ha a vállalatok pusztán önkéntes alapon tájékoztatják az illetékes szerveket.

A biztos azt is elmondta, hogy a testület uniós központot létesít, amely támogatja majd a hatóságokat és az internetes vállalatokat a gyermekkel szembeni online visszaélések kivizsgálásában és megelőzésében.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti képviselője közölte: egyre gyorsabban terjednek a gyermekekre káros tartalmak, a pedofil bűncselekmények és visszaélések az internetes információáramlás következtében.

A bűnelkövetők könnyebben férnek áldozataikhoz, ugyanakkor nehezebb a nyomukra akadni. Ebben a helyzetben gyors és hatékony cselekvésre van szükség, uniós és nemzeti szinten is biztosítani kell a gyermekek védelmét - tette hozzá.

"Minden döntésnél a gyermek mindenek felett álló érdekét kell tekinteni" - közölte az ENSZ gyermekjogi és az EU alapjogi kartájára hivatkozva. Mint mondta, a társjogalkotók közötti megállapodás üdvözlendő, ám csak átmeneti megoldást jelent.

Hosszú távon olyan szabályzást kell kidolgozni, amely kötelezővé teszi az ilyen tartalmak szűrését - tette hozzá a képviselő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.