Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új törvény szabályozza majd a halászatot

Új törvény szabályozza majd a halászatot

Teljes halászati tilalom bevezetését követeli az ívás időszakára egy horgászokat is tömörítő tiszai egyesület. A halászok szerint viszont a tiltás nem megoldás, ehelyett világos szabályozás kell. A halászatot, halvédelmet és a szabad vízfelületek hasznosítását szabályozó új törvény már előkészítés alatt áll, tartalmáról március végén rendeznek vitanapot a Parlamentben - írja a Magyar Nemzet.

Népi kezdeményezéssel szeretné elérni a Tiszai Vitorlás Egyesület, hogy törvény mondja ki: március elsejétől június elsejéig minden halászati tevékenység tilos a természetes vizeken. A kezdeményezést útjára indító Menyhárt József közlése szerint nem megengedhető, hogy jelenleg Magyarországon a halak nyolcvan százalékát éppen ebben a tavaszi időszakban fogják ki. A nagyarányú halászat jelentősen megzavarja a természetes szaporodás folyamatát, ennek következtében csökken a halállomány. Az ívás időszakára vonatkozó halászati tilalommal viszont el lehetne érni, hogy ne fogják ki, ne telepítsék át, és ne adják el étkezési célokra az anyahalakat. Így helyreállna az egyensúly, rövid időn belül jelentősen növekedne a hazai állomány, és ezen belül a horgászokat vizeinkre vonzó kapitális példányok száma, erősödésnek indulhatna a komoly gazdasági haszonnal kecsegtető horgászturizmus.

A horgászat óriási piacot jelent. Az Európai Unió ötszázmillió lakosából minden tizedik ember, vagyis ötvenmillióan horgásznak. Ezt pedig az Európa egyik legnagyobb szabad vízfelületével rendelkező Magyarországnak nem okos dolog figyelmen kívül hagyni. Német számítások szerint egy kiló pontyból halászat esetén mindössze 3-4 euró bevétel keletkezik, ezzel szemben a horgászat és a hozzá kapcsolódó turizmus 50-60 eurós bevételt is ki tud termelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.