Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Február 15. 09:45, szerda | Helyi
Forrás: police.hu

Új trükköt vetettek be a telefonos csalók

Új trükköt vetettek be a telefonos csalók

A rendőrség az áldozattá válás megelőzésére hívja fel az állampolgárok figyelmét.

Egy férfi feljelentést tett a rendőrségen, mert 2017. február 9-én 17 óra 34 perckor felhívta egy férfi, aki önmagát a Telenor munkatársának adta ki. A hívó közölte, hogy a telefonszámot egy nyereménysorsoláson kihúzták és a tulajdonosa nyert 200.000 forintot. A telefonáló az összeg kiutalására hivatkozva elkérte a sértett bankszámlájának számát, valamint a számlához tartozó bankkártyán lévő adatokat. A sértett a kért adatokat a nyeremény reményében megadta, majd február 13-án tapasztalta, hogy a bankszámlájáról ismeretlen tettes több részletben leemelt 65.000 forintot. Az ügyben az elkövetők felkutatása folyamatban van.

Az elmúlt időszakban hasonló módszerrel több sértettet megkárosítottak, ezért a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:
A szolgáltatóknál nincs olyan nyereményakció, amelynek során a kisorsolt személy a nyereményét készpénz befizetése, vagy telefonos feltöltés ellenében kaphatja meg. A szolgáltatók nem sorsolnak telefonszámokat.

Ha a telefonos hívó önmagát egy szolgáltató munkatársának adja ki, majd közli, hogy a hívott egy nyereménysorsoláson pénzt nyert, akkor a telefonáló nagy valószínűséggel bűnelkövető, és szándéka a hívott tévedésbe ejtése, valamint pénzének megszerzése. Stílusuk gyakran megnyerő, meggyőzően érvelnek, valamint hanghordozásuk is hasonló, mint a szolgáltatóké.

Minden esetben gondolják át, hogy mit tesznek! Ne kövessék az utasításaikat! Ne töltsenek fel összegeket a megadott telefonszámra, és ne fizessenek a hívónak! Ne adják meg saját bankszámlájuk, bankkártyájuk azonosítóit!
Amennyiben ilyen hívást fogadnak, jegyezzék fel a hívás időpontját, esetleg a hívó telefonszámát, majd azonnal tegyenek bejelentést a rendőrség 112-es telefonszámán. Kérjük, hogy a felhívásunkról tegyenek említést hozzátartozóiknak, ismerőseiknek is!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.