Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2023. November 26. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Újabb elemmel bővül a családtámogatási rendszer

Újabb elemmel bővül a családtámogatási rendszer

Hamarosan újabb fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek, amely a testi, lelki, szellemi egészség elemével bővül

- jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Baba-Mama Expón szombaton Budapesten.

Hornung Ágnes tájékoztatása szerint ezzel az otthonteremtéssel, az anyagi biztonsággal és a döntési szabadsággal együtt immár négy fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek.

Az államtitkár hozzátette, hogy már dolgoznak egy olyan csomagon, amely ezt a negyedik pillért fogja támogatni és reményét fejezte ki, hogy ez az újabb intézkedés segítséget nyújt ahhoz, hogy Magyarországon tovább nőjön a boldog családok száma.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Családbarát Magyarország Központ közös kiállítóstandján tartott tájékoztatón Hornung Ágnes úgy fogalmazott, az új intézkedést is azért vezetik be, mert a magyar családpolitika is folyamatosan keresi azokat a megújulási pontokat, amelyekkel a rendszert finomhangolni lehet.

Felidézte: a kormány 2010-ben döntött arról, hogy a családokat helyezi a középpontba, akkor indult el egy családbarát fordulat, amely a mai napig is tart és ez alatt a 13 év alatt több mint 30 családpolitikai intézkedés született.

Hornung Ágnes az eddig bevezetett intézkedéseket ismertetve elmondta, hogy a csok 2015-ben indult január 1-től megújul: a családok a leendő és a már meglévő gyermekeik számától függően egy maximum három százalékos kamattal rendelkező, államilag támogatott hitelt vehetnek igénybe, amely a gyermekek számától függően 15, 30, vagy akár 50 millió forint is lehet.

Ezeket a támogatási formákat ugyanúgy a hitelintézeteknél vehetik igénybe a családok, ahogy a korábbi kedvezményt is - tette hozzá.

Az anyagi biztonságról, mint második pillérről szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2010 óta ezek az intézkedések voltak a leghangsúlyosabbak, közülük a családi adókedvezményt, a csecsemőgondozási díjat, és az egyszeri személyi jövedelemadó visszatérítést emelte ki, hangsúlyozva, hogy 2021-ben és 2022-ben ezek az intézkedések mintegy négymilliárd forintot hagytak a családoknál.

A harmadik pillér a döntési szabadság lehetősége, amely abban segít, hogy a gyermekvállalás által létrejövő számtalan feladat mellett sem a tanulás, sem pedig a karrier ne jelentsen hátrányt a gyermeket vállalók számára, ezért a bölcsődei férőhelyeket biztosító települések számát háromszorosára növelték - mondta. A kormány, a magyar családpolitika számára rendkívül fontos, hogy azok a gyermeket vállalók, akik szeretnének visszatérni a munka világába, ezt akadály nélkül meg tudják tenni, gyermeküket biztonságos helyen tudhassák - tette hozzá.

A hamarosan bevezetésre kerülő negyedik pillérről szólva Hornung Ágnes az "ép testben ép lélek" elvet hangsúlyozta, hiszen ahhoz, hogy boldogságban lehessen nevelni a gyermeket, a testi lelki egészség elengedhetetlen, a jövőben erre a pillérre még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról számolt be, hogy az expón megkérdezett családok túlnyomó többsége egyetért a családtámogatási rendszer intézkedéseivel és azokat igénybe is veszik. Úgy fogalmazott, hogy a családok legnagyobb része szerint Magyarország családbarát ország, ahol érdemes gyermeket vállalni, ezt pedig reprezentatív kutatásaik is igazolják, melyek szerint például a három évnél kisebb gyermeket nevelők 90 százaléka egyetért a családtámogatási intézkedésekkel.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője elmondta, hogy az államtitkárság háttérintézményeként számos eszközzel segítik a gyermeket vállalókat a tájékozódásban, honlapjukon többek között nevelési tanácsokkal, családtámogatási kalkulátorral, a csok pluszról szóló információkkal szolgálnak. Emellett gyermekfejlődési kérdőívvel segítik, elsősorban a szakemberek - védőnők, óvónők - munkáját. Azon családok számára is próbálnak segítséget nyújtani, akik a gyermeknevelést a hivatásukkal szeretnék összeegyeztetni a szülők -tette hozzá az ügyvezető.

Címkék: családtámogatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.