Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Május 16. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Újabb fehér folt tűnt el a megye tűzvédelmében

Újabb fehér folt tűnt el a megye tűzvédelmében

Már önállóan is beavatkozhat a Fertőszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május tizennegyedikén rendezte meg a Fertőszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület útnak indító ünnepségét. Május elsejétől önállóan, tehát a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is olthat tüzet és végezhet műszaki mentéseket az egyesület, miután teljesítette az önálló beavatkozáshoz szükséges feltételeket.
Az önállóvá válás alkalmából megrendezett ünnepségen dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, a megye elöljárói és az egyesület működési területén található települések polgármesterei is megjelentek.

Az ünnepségen az országos katasztrófavédelmi főigazgató által jóváhagyott együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között az országos tűzoltósági főfelügyelő adta át az egyesület parancsnoka számára. Ünnepi beszédében Bérczi László kijelentette, hogy önálló beavatkozóként mától megnő az egyesület felelőssége, majd kiemelte azon legfőbb intézkedéseket, amelyeket Magyarország vezetése az önkéntes tűzoltó egyesületek önálló beavatkozási lehetőségének érdekében tett. A tábornok elmondta, hogy idén a korábbi százhúsz millió forintról kereken hatszáz millió forintra emelkedett az az összeg, amelyet az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőcsoportok megpályázhatnak, a pénzügyi támogatás mellett pedig az önálló beavatkozások jogszabályi háttere is megvan. Bérczi László elmondta továbbá, hogy a Fertőszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tizenhét fős állományából nyolcan rendelkeznek tűzoltásvezetői jogosultsággal, a jövőben így nem jelenthet gondot a szolgálat szervezése. A tábornok végül példamutatónak nevezte a Győr-Moson-Sopron megyei önkéntes tűzoltó egyesületek támogatását, hiszen az ország mintegy hatszáz önkéntes tűzoltó egyesületéből ötvennyolc az észak-nyugati megye területén működik, közülük pedig hárman már önállóan is beavatkozhatnak egy-egy káresetnél.

Széles Sándor, megyei kormánymegbízott ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az önkéntes tűzoltók szabadidejüket feláldozva, családjuk mellől elindulva végzik kötelességüket, amelyért az országban működő összes önkéntes tűzoltónak külön köszönetet mondott.

Az útnak indító ünnepség és az önálló beavatkozás megkezdése alkalmából adományozott emlékszalagot Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgató kötötte fel az egyesület csapatzászlajára.

Ezt követően Vécs Pál, a tűzoltó egyesület parancsnoka szólalt fel, aki beszédében kiemelte, hogy a mai ünnepség emlékezetes és nagyon nagy eredmény az egyesület számára. Azt, hogy a mai napon ünnepelhetnek, s meg tudtak felelni a technikai feltételeknek, az önkormányzat segítségének és a különböző pályázati lehetőségeknek köszönhető.

A tűzvédelmi törvény az adott szakmai és technikai feltételek mellett lehetővé teszi az önkéntes tűzoltó egyesületek számára az önálló beavatkozást, tűzoltást és műszaki mentést. Győr-Moson-Sopron megyében a győrszemerei és a téti után harmadikként a Fertőszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szaktevékenységet végző önkéntes tűzoltói feleltek meg az előírt feltételeknek és kapták meg a lehetőséget, hogy önállóan beavatkozhassanak. A csapat Fertőszentmiklós legnagyobb taglétszámú civil szervezete, ötvenhat tagja van. Közülük tizenhét vonulós tűzoltó vállal önálló tűzoltói szaktevékenységet, ők sikeresen teljesítették a rendszerbeállító gyakorlatot március 12-én. Ez a gyakorlat olyan tűzoltási és műszaki mentési feladatokból állt, amelyek teljesítésével az igazgatóság felmérte az egyesület állományának szakmai felkészültségét, valamint megállapította, hogy eszközeik és felszereléseik bevetésre megfelelőek, továbbá tesztelték azt is, hogy a beavatkozást irányítók alkalmasak-e a tűzoltásvezetési feladatok ellátására. Az egyesület vállalta, hogy évi háromezer órában áll készenlétben, és ha kell, Fertőszentmiklósra, Petőházára, Röjtökmuzsajra és Ebergőcre, vagyis összesen hatvannégy négyzetkilométernyi területre indul segíteni. A négy településen összesen csaknem ötezer-ötszázan élnek.

A Fertőszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a mindennapi működés mellett kiemelt figyelmet fordít az ifjúság nevelésére is, emellett pedig a helyi civil szervezetekkel is jó kapcsolatot ápol. Ennek bizonyítékaként látható volt az ünnepségen a fertőszentmiklósi Rozmaring Népdalkör és Citerazenekar műsora, amely színvonalas előadásával emelte az ünnepség fényét.

Az egyesület rendszerbe állása előrelépést jelent a megye tűzvédelmében,hiszen az önkéntesek területvállalásával újabb fehér folt szűnt meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.