Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2016. Szeptember 15. 07:33, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Újabb fiatalt vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének miatt Franciaországban

Újabb fiatalt vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének miatt Franciaországban

Egy újabb olyan fiatalt, egy héten belül a harmadikat vette őrizetbe a francia rendőrség, aki a gyanú szerint terrorcselekményre készült egy külföldön tartózkodó francia dzsihadista buzdítására

- tudta meg szerdán az AFP francia hírügynökség a nyomozáshoz közeli forrásokból.

A 15 éves fiút szombaton vették őrizetbe Párizs egyik nyugati elővárosában, Rueil-Malmaisonban, s már vádat is emeltek ellene terrorizmus miatt. Egy titkosított dzsihadista felületen hagyott üzeneteiből a titkosszolgálatok arra következtettek, hogy támadásra készül.

A titkosszolgálatok által nyilvántartott fiút korábban már egy másik terrorizmussal kapcsolatos ügyben is megvádolták, és június óta rendőri felügyelet alatt állt, mert az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandáját hirdette az interneten.

Hasonlóan az előző két letartóztatott fiatalkorúhoz ez a kamasz is kapcsolatban állt Rachid Kassim francia dzsihadistával, akinek neve már egy héttel korábban is felmerült egy radikalizálódott női csoport ellen zajló nyomozás során.

Szombaton egy másik 15 éves fiatalt is letartóztattak Párizsban, aki szintén Kassimon keresztül tájékozódott a dzsihadistákról, és késes támadás elkövetésére készülhetett, és szerda reggel is őrizetbe vettek egy terrortámadásra készülő fiút.

A 29 éves Kassim 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez. A férfi az utóbbi fél évben számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen. A nyomozók szerint többé-kevésbé közvetlenül Kassim lehetett a felbujtó a Párizs környékén élő rendőrházaspár elleni júniusi támadásnál, illetve Jaques Hamel atya júliusi meggyilkolásának esetében is.

Franciaországban 2015 óta több terrortámadást követtek el, amelyekben összesen 238-an vesztették életüket. Manuel Valls francia belügyminiszter vasárnap nyomatékosította: szinte nincs olyan nap, hogy a biztonsági erők ne hiúsítanának meg merényleteket.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 16:00, hétfő | Külföld

A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát

A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.

2022. Augusztus 08. 10:07, hétfő | Külföld

Késik a fegyverszünet, folytatódik a rakétaháború Izraelben

Az egyiptomi közvetítéssel megszületett fegyverszünet hírének ellenére folytatódott a rakétaháború vasárnap este Izrael és az Iszlám Dzsihád között - jelentette a 12-es televízió híradása vasárnap.

2022. Augusztus 07. 15:04, vasárnap | Külföld

Ferenc pápa Kijevbe látogathat

Ferenc pápa Kijevbe tervezett látogatásáról volt szó a katolikus egyházfő és a vatikáni ukrán nagykövet találkozóján.

2022. Augusztus 07. 13:03, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 584 millió, a halálos áldozatoké 6,417 millió

Világszerte 584 160 718 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 417 750 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai alapján.