Városlista
2022. december 10, szombat - Judit

Hírek

2016. Szeptember 15. 07:33, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Újabb fiatalt vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének miatt Franciaországban

Újabb fiatalt vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének miatt Franciaországban

Egy újabb olyan fiatalt, egy héten belül a harmadikat vette őrizetbe a francia rendőrség, aki a gyanú szerint terrorcselekményre készült egy külföldön tartózkodó francia dzsihadista buzdítására

- tudta meg szerdán az AFP francia hírügynökség a nyomozáshoz közeli forrásokból.

A 15 éves fiút szombaton vették őrizetbe Párizs egyik nyugati elővárosában, Rueil-Malmaisonban, s már vádat is emeltek ellene terrorizmus miatt. Egy titkosított dzsihadista felületen hagyott üzeneteiből a titkosszolgálatok arra következtettek, hogy támadásra készül.

A titkosszolgálatok által nyilvántartott fiút korábban már egy másik terrorizmussal kapcsolatos ügyben is megvádolták, és június óta rendőri felügyelet alatt állt, mert az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandáját hirdette az interneten.

Hasonlóan az előző két letartóztatott fiatalkorúhoz ez a kamasz is kapcsolatban állt Rachid Kassim francia dzsihadistával, akinek neve már egy héttel korábban is felmerült egy radikalizálódott női csoport ellen zajló nyomozás során.

Szombaton egy másik 15 éves fiatalt is letartóztattak Párizsban, aki szintén Kassimon keresztül tájékozódott a dzsihadistákról, és késes támadás elkövetésére készülhetett, és szerda reggel is őrizetbe vettek egy terrortámadásra készülő fiút.

A 29 éves Kassim 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez. A férfi az utóbbi fél évben számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen. A nyomozók szerint többé-kevésbé közvetlenül Kassim lehetett a felbujtó a Párizs környékén élő rendőrházaspár elleni júniusi támadásnál, illetve Jaques Hamel atya júliusi meggyilkolásának esetében is.

Franciaországban 2015 óta több terrortámadást követtek el, amelyekben összesen 238-an vesztették életüket. Manuel Valls francia belügyminiszter vasárnap nyomatékosította: szinte nincs olyan nap, hogy a biztonsági erők ne hiúsítanának meg merényleteket.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 09. 15:53, péntek | Külföld

Az EU fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet

Az Európai Unió egészségügyi minisztereit tömörítő tanács fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet, valamint a jövőbeli egészségügyi kihívásokra való uniós felkészülést és együttműködést.

2022. December 09. 07:39, péntek | Külföld

Románia az energiaszámlák kifizetésére fordítható segéllyel támogatja jövőre a rászorulókat

Romániában az energiaszámlák kifizetésére 1400 lejes (118 ezer forint) adómentes segélyt kapnak jövőre a rászorulók - az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

2022. December 08. 13:16, csütörtök | Külföld

Három magyar cég került a Deloitte leggyorsabban növekvő technológiai vállalkozások CE Fast 50 listájára

Az árbevétel alapján a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket díjazó Deloitte Central Europe 2022-es Technology Fast 50 programjára 16 közép-európai országból 400 pályázat érkezett, a rangsorba 3 magyar cég került be.