Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 24. 13:32, hétfő | Helyi
Forrás: Csiza-Pák Eszter

Újabb tiltakozó akció a menekülttábor ellen

Újabb tiltakozó akció a menekülttábor ellen

140 új munkahelyet veszített Vámosszabadi.

Három napon belül másodszor tiltakoztak félpályás útlezárással Vámosszabadi lakói, egy a falu közelébe tervezett nyílt menekülttábor létesítése ellen. A helyiek csaknem száz autóval és több száz fővel hétfőn reggel 5 és 8 óra között demonstráltak a 14-es számú főúton. Az autósoknak mindössze néhány percet kellett várniuk a továbbhaladása. A demonstráció békés volt, rendbontás nem történt.

A hétfő reggeli tiltakozó akcióban – a szombatihoz hasonlóan - rengetegen vettek részt, csaknem 100 autó sorakozott fel az út mellett. A helyi civil szerveződés aktivistái ezúttal is szórólapot osztottak a várakozó autósoknak, kamionosoknak, melyen tájékoztatták őket a megmozdulás okairól. A járművezetők türelmesen várták ki azt a néhány percet, míg újra továbbhajthattak. Több sofőr is kinyilvánította szimpátiáját a tüntetők felé. Az akcióban több győri lakó is részt vett. A demonstrálók egy tervezett menekülttábor ellen tiltakoznak.

Mint ismert Pintér Sándor magyar belügyminiszter múlt szerdán jelentette be, hogy július 1-én nyílt menekülttábor nyílik a magyar-szlovák határ közvetlen szomszédságában lévő, egy már meglévő, állami tulajdonú épületben. A létesítményben mintegy 220 zömmel afgán, pakisztáni, szíriai és fekete-afrikai határsértőt helyeznének el, aki menekültstátuszt kértek Magyarországtól. Kérelmük elbírálásig az állam szállást, napi háromszori étkezést, zsebpénzt és szabad kijárást biztosít nekik. Mint azt Kovács Gyula a Bevándorlási Hivatal regionális igazgatója egy korábbi lakossági fórumon elmondta, a szálló létesítésére azért van szükség, mert egy jogszabályi kiskaput kihasználva, az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a hazánkban menekültstátuszt kérők száma és a jelenlegi táborok túlzsúfoltak.

A helyiek a tervekről és a döntésről is csak a sajtóból értesültek és a környező településekkel karöltve tiltakoznak a tervezett, nyílt befogadó állomás ellen.

A menekültszálló létesítésének hírére már két vállalkozás is közölte az önkormányzattal, hogy eláll beruházási szándékától a tervezett objektum közvetlen közelében. Egy nemzetközi pezsgőtabletta gyár, mely Vámosszabadin kívánt üzemet és gyártó, fejlesztő központot létesíteni, már kedden hivatalos levélben bejelentette, hogy eláll a több millió eurós beruházási szándékától, amennyiben a menekülttábor megvalósul a tervezett beruházásnak helyet adó ingatlannal szemközt. A cég korábban 120 munkahely létesítését helyezte kilátásba.

Majd a tervezett szálló közvetlen szomszédságában lévő vállalkozás is felfüggesztette fejlesztési elképzeléseit. Az autószereléssel, autómentéssel és fuvarozással foglalkozó cég szintén kész tervekkel és engedélyekkel rendelkezik tevékenységének bővítésére, mellyel 18-20 fővel tudta volna bővíteni munkatársainak létszámát. Mint azt Tolnay Norbert a vállalkozás vezetője a vámosszabadi önkormányzatnak eljuttatott levelében közölte: úgy látja, ebben a bizonytalan helyzetben több kockázattal járna a tevékenység, mint lehetőséggel.

Így már összesen mintegy 140-re emelkedett a meg nem valósuló munkahelyek száma a településen.

A vámosszabadi önkormányzat hétfő estére az üggyel kapcsolatban tanácskozásra hívta a környékbeli polgármestereket és képviselőket - tájékoztatott Kukorelli Norbert vámosszabadi alpolgármester.. Meghívót kapott többek között Borkai Zsolt győri polgármester, Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője és Széles Sándor kormánymegbízott, illetve a tervezett tábortól néhány km-re lévő öt szlovákiai település vezetője is.

Címkék: menekülttábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.