Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. November 03. 13:49, csütörtök | Belföld
Forrás: Rendőrség

Újra akcióban az internetes csalók - Ne dőljenek be!

Újra akcióban az internetes csalók - Ne dőljenek be!

Több százezer forintot csaltak ki ismeretlenek egy férfitől és még a telefonszámát is „ellopták”, hogy arról hívják az újabb áldozatukat.

A sértett 2022. november 2-án értesítette a pápai rendőröket arról, hogy aznap délelőtt az egyik bank nevében telefonhívást kapott, majd miután közölte a hívóval, hogy ő egy másik banknál rendelkezik számlával, a magát ügyintézőnek kiadó személy elköszönt tőle. Hamarosan a saját bankja ügyintézőjeként bemutatkozó nő is felhívta, aki azt állította, hogy a férfi bankszámláján egy gyanúsnak tűnő utalás van függőben, amelynek törlése érdekében szükség van a sértett bankkártyájának számára, lejárati idejére és biztonsági kódjára. A férfi gyanútlanul megadta a kért adatokat, majd jóváhagyott egy tranzakciót is, amelynek segítségével közel háromszázezer forinttal károsították meg a csalók. Ezt követően a sértett felhívta azt a telefonszámot, amelyről az utóbbi hívást kapta, ám azon már valóban a bank ügyintézője jelentkezett be, aki elmondta, hogy az adott számról a bank kimenő hívásokat nem indít, csak bejövőket fogad. A károsult kálváriája azonban aznap még nem ért véget, ugyanis egy férfi azzal hívta fel, hogy feljelentést tesz ellene, mert a telefonszámáról indított hívással próbáltak meg tőle pénzt kicsalni.
A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

- Bankkártyája számát, a lejárati idejét és a biztonsági kódját csak abban az esetben adja meg, ha megbízható banki oldalon vagy fizetési közvetítő oldalán kíván bankkártyás fizetést indítani. Telefonon, e-mailben vagy sms-ben ezeket az adatokat soha ne adja ki még magát banki ügyintézőnek kiadó személynek sem!

- Tranzakciót csak akkor hagyjon jóvá, ha saját maga és saját elhatározásából indította. Ismeretlen személy kérésére ne indítson és ne hagyjon jóvá tranzakciót, valamint semmiféle programot ne töltsön le idegenek kérésre a telefonjára vagy a számítógépére!

A fenti eset is mutatja, hogy nem elegendő a hívó telefonszámának leellenőrzése, hiszen a csalók bankok és magánszemélyek telefonszámával visszaélve is tudnak hívásokat indítani. Célszerűbb a magát banki ügyintézőnek kiadó személytől egy korábbi tranzakciónkra rákérdezni, ugyanis, ha ő valóban a bank munkatársa, akkor látva az adatsort, tud erre a kérdésünkre válaszolni, a csaló viszont nem.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget vagy tegyen bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére